Musliju traži podršku Kosova i Makedonije zbog udžbenika

Organizovali smo proteste u školama na jugu Srbije gde uče Albanci, ali očekujemo i podršku za našu akciju i u Prištini i Makedoniji

BUJANOVAC, PREŠEVO, 1. decembar 2015. (Izvor: Danas) – Iako se bliži kraj prvog polugodišta u osnovnim i srednjim školama i na jugu Srbije, Nacionalni savet Albanaca (NSA) i dalje insistira na „deblokadi više od sto hiljada primeraka udžbenika na albanskom jeziku koji su upućeni iz Prištine ali se nalaze i dalje na carinskom terminalu u Preševu“.

– Mi ne odustajemo od toga da udžbenike koji su donacija ministarstva prosvete sa Kosova podelimo đacima u Bujanovcu, Preševu i Medveđi. Organizovali smo proteste u školama na jugu Srbije gde uče Albanci, ali očekujemo i podršku za našu akciju i u Prištini i Makedoniji, pre svega naših sunarodnika u Bitolju – potvrdio je za Danas Jonuz Musliju, predsednik NSA.

Musliju podseća da je „Ministarstvo prosvete u Beogradu od maja znalo da ćemo dobiti donaciju u knjigama iz Prištine o čemu je obavešten i ministar Verbić“.

– Iz Ministarstva prosvete su tada rekli da će se o tome dogovoriti sa premijerom, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor – naveo je Musliju.

Blokada udžbenika upućenih iz Prištine đacima na jugu Srbije traje duže od tri meseca, što je i dovelo da oštrih reakcija NSA i u prvom redu njegovog predsednika Jonuza Muslijua.

Nezvanični podaci  govore da je „do daljnjeg produžen rok za uskladištenje udžbenika koji se nalaze na carinskom terminalu u Preševu“. Blizu 25 tona knjiga ostaće blokirano sve dok „nadležni inspekcijski organi ne izvrše proveru sadržaja svakog od udžbenika, a radi se o najmanje trideset namenjenih za različite predmete u osnovnim i srednjim školama“, potvrdio je izvor našeg lista blizak carinskim organima na jugu Srbije.

Musliju je protestovao i prilikom nedavne posete premijera Aleksandra Vučića Bujanovcu tražeći od njega rešenje za problem udžbenika. Obzirom da je premijer novinarima rekao da se „u Srbiji ne mogu u nastavi koristiti udžbenici koji falsifikuju istorijske činjenice“, problem je ostao i dalje nerešen. Ukoliko bi i Ministarstvo odobrilo deblokadu udžbenika, oni ne bi mogli da se koriste u nastavi jer je neophodno da prethodno bude za svaki od udžbenika doneto „rešenje kojim se odobrava upotreba u nastavi na albanskom jeziku“.

Albanski prosvetni radnici koji su pristali na razgovor sa novinarom Danasa, pod uslovom da im se ne pominju imena, kažu da se „nastava odvija uz korišćenje udžbenika koji su dobili saglasnost ministarstva i koji su prevedeni na albanski jezik“.

– Nisam bio u prilici da vidim nijedan od tih udžbenika iz Prištine. Mislim da ovaj problem nije trenutan već da zahteva temeljnu koordinaciju između prosvetnih vlasti Srbije i dela NSA koji se bavi obrazovanjem kako bi došlo do usklađivanja sadržaja udžbenika, pre svega iz društvenih nauka – rekao je za Danas profesor istorije iz Bujanovca. On navodi da i na jugu Srbije postoje „stručni ljudi koji bi uz pomoć ministarstva mogli da napišu određene udžbenike, a najlakši bi posao bio sa prirodnim naukama“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *