Siromaštvo najveći problem Roma

Autor istraživanja, sociolog Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja kaže da je ova studija pokazala da diskriminacija ima za posledicu kršenje prava Roma,umanjenje kvaliteta života i veliki je motivator da oni napuštaju ovaj deo Srbije i samu zemlju

VRANJE, BUJANOVAC, 13. devembar 2015. (OK Radio, Bujanovačke) – Loš ekonomski položaj Roma ključni je problem za ovu zajednicu u Vranju, pokazalo je istraživanje na temu „Sa margine protiv diskriminacije“ o položaju Roma u Pčinjskom okrugu.

Autor istraživanja, sociolog Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja kaže da je ova studija pokazala da diskriminacija ima za posledicu kršenje prava Roma,umanjenje kvaliteta života i veliki je motivator da oni napuštaju ovaj deo Srbije i samu zemlju.

Na poboljšanju ekonomskog položaja Roma jednostavno se ne radi dovoljno. Zato što nemaju para, veza, niti pozicija u političkim strankama, Romi ne učestvuju u koruptivnom mehanizmusrpskog društva i to ih takođe diskriminiše – primećuje Gavrilović.

Ipak, činjenica je, tvrdi ovaj istraživač, da pripadnici ove populacije pokazuju pomirljivost i tolerantnost, razumevajući stanje u kojem se nalaze. Takođe, istraživanje je pokazalo da Romi ne žele posebna prava koja bi ih više uključila u društvo. Oni jednostavno žele ista prava kao i svi drugi.

romovi

Nema svrhe davati posebna prava, kada se ni postojeća ne ostvaruju – ističe Gavrilović.

Ovo je prvo ovakvo istraživanje i ono  pokazuje da Romi očekuju da država pokaže stvarnu volju za promenom njihovog položaja, a da Vlada inicira i podrži borbu za ostvarivanje prava Roma.

Istraživanje „Sa margine protiv diskriminacije“ na terenu su sproveli „branitelji ljudskih prava“ na teritoriji opština Bujanovac, Vranje, Vranjska Banja, Vladičin Han i Surdulica, publikovao ga Biro za društvena istraživanja, a u Vranju ga je predstavio bujanovački Omladinski forum za edukaciju Roma (OFER) uz podršku međunarodne nevladine organizacije Civil Rights.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *