Lokalni izbori: Mitrović i Arsić prave svoju listu

Poslanik Mitrović i zamenik predsednika opštine Arsić, svesni da samo oni sigurno mogu da pređu cenzus, prave zajedničku listu koja je otvorena i za ostale stranke, ali samo pod uslovom da njihovi lideri budu realni u zahtevima

BUJANOVAC, 15. decembar  2015. (Bujanovačke, naslovna slika Z.Z. Jovanović) – Sve je u rukama Nenada Mitrovića i Stojanče Arsića – rezimira situaciju oko jedinstvene srpske liste sagovornik Bujanovačkih, aktivni učesnik lokalne politike koji iz razumljivih razloga zahteva anonimnost.

Stojanca arsicmitrovic nesa

OD NJIH SVE ZAVISI: Arsić i Mitrović

Prema njegovim tvrdnjama, ova dvojica političara napraviće dogovor o zajedničkom učešću na izborima, kao predstavnici srpskih grupacija koje sigurno mogu da pređu cenzus.

– Na ostalima je da prihvate realnost, odnosno ono što im ponude dr Arsić, zamenik predsednika opštine i narodni poslanik SNS Mitrović – pojašnjava sagovornik.

On je siguran da će savezu Mitrović-Arsić, odnosno SNS-GG, obavezno prići radikali Jovice Stojmenovića, socijaldemokrate Bobana Pavlovića i socijalisti Boška Anđelkovića. Na taj način svi Srbi bi bili u jednoj koloni koja bi mogla da osvoji čak 18 mandata, kao i na prvim izborima 2002. godine.

– Ali potrebno je da ove takozvane „male stranke“ budu realne u zahtevima – kaže sagovornik Bujanovačkih.

Ali, nisu samo oni ti koji bi trebalo da se „uozbilje“. Upućeni izvori kažu da bi i čelnici dve najjače političke opcije trebalo da savladaju sujete i nerealne ambicije, da sednu i naprave dogovor.

– Njihov sporazum bio bi „crvena linija“ za sve druge političke subjekte Srba u Bujanovcu – tvrde naši izvori.

U narednih mesec-dva znaće se da li će politički lideri bujanovačkih Srba platiti još jedan danak političkoj nezrelosti, stranačkim podelama i ambicijama pojedinaca.

– Ukoliko sada između naših lidera ne bude zrelog i trezvenog dogovora, pa peti put na lokalne izbore izađemo u maniru „svaka vaška – obaška“, biće to definitivna poruka bujanovačkim Srbima da za sebe i svoju decu traže neku drugu perspektivu – kažu sagovornici, razočarani što je propala ideja o zajedničkoj „srpskoj listi“ na predstojećim izborima.

Oni podsećaju da su Srbi 2002. godine, na prvim demokratskim izborima posle oružanih sukoba, sa tri liste imali 18 odbornika u SO Bujanovac. Na izborima 2008. broj izbornih listi povećan je na četiri, a broj odbornika smanjen je na 17.

– Vrhunac naše političke nezrelosti, ljudske gramzivosti i nemorala, pokazali smo na poslednjim lokalnim izborima. Srbi su izašli čak sa sedam listi, pa su osvojili svega 11 mandata. To kao da su svi zaboravili, pa nas opet vuku u te mutne vode – kažu naši sagovornici.

Dakle, na prvim demokratskim izborima 2002. kada su Albanci po prvi put dobili apsolutnu većinu u lokalnom parlamentu, Srbima je u Bujanovcu pripalo 40 odsto vlasti, a na poslednjim 2012. samo 28 odsto.

rhunac naše političke nezrelosti, ljudske gramzivosti i nemorala, pokazali smo na poslednjim lokalnim izborima. Srbi su izašli čak sa sedam listi, pa su osvojili svega 11 mandata. To kao da su svi zaboravili, pa nas opet vuku u te mutne vode

Na tim izborima 2012. čak četiri liste  nisu osvojile ni jedan odbornički mandat: demokrate Vojislava Koštunice, radikali Vojislava Šešelja, Jedinstvena Srbija  Dragana Markovića Palme i Grupa građana Trajka Trajkovića i Dragana Veličkovića.

Na pitanje „Bujanovačkih“ ko je ovoga puta u razgovorima o zajedničkoj listi bio onaj „rog u vreći“, šta se sada događa na srpskoj političkoj sceni i kakve su šanse za ozbiljniji politički ambijent, sagovornici kažu.

– Brod Nagipa Arifija na sledećim lokalnim izborima sigurno tone. No, njega danas spašava lista Grupe građana dr Atojanče Arsića. Umesto da se bave Srbima, i srpskim problemima, Arsić se bavi Arifijevim demokratama, verovatno zbog toga što mu nije do političkih promena – kažu izuzetno obavešteni sagovornici.

Šta trenutno rade i čime se bave srpski politički lideri? Šta je izlaz za Srbe na sledećim izborima? Sa koliko će listi izaći?Čemu se mogu nadati? Na ova pitanja dobijamo odgovor za koji sagovornici kažu da je realan, jer Srbi u Bujanovcu više nemaju prava na greške.

– Ono što je „buvljak“ u ekonomiji svake lokalne samouprave, to su trenutno Srbi na političkoj sceni u Bujanovcu. To je za nas poniženje do koga smo samo sebe doveli. No, uvek postoji šansa da se stvari poprave. Ta šansa je u rukama Nenada Mitrovića i Stojanče Arsića na sledećim lokalni izborima 2016. godine.

 

 

 

 

 




7 thoughts on “Lokalni izbori: Mitrović i Arsić prave svoju listu

  1. Pera

    Multietnička postizborna koalicija je obavezna, u skladu sa ranijim dogovorima između Srba i Albanaca…Bitno je da Srbi odluče ko će njih da predstavlja u toj koaliciji – oni koji ih predstavljaju i sad (samo su unazadili srpsku zajednicu) ili novi, nekompromitovani ljudi…

    Reply
  2. Mita-Bekrija

    Stojanča Arsić je bio jedini mogući i pravi izbor, u vreme kada je terebalo da se skine najveći diktator svih vremena u opštini Bujanovac Raša-poslanik. Čovek koji je predstavljao gospodara života i smrti lokalnih žitelja. Stojanča Arsić je mera krajne nužde u rušenju navedenog političara i svi će reći da je osnovni razlog za njegovo postavljenje upravo to. Danas se postavlja pitanje smisla političkih programa stranaka u takvim sredinama, prvo nacionalni cilj a zatim koliko se može neka izvuku koliko mogu za sebe, i neka im bude prosto zaslužili su. Najbitnije je da koja god koalicija da bude ona bude multietnička, jer bi samim tim ona bila simbiotska odnosno u obostranom interesu.

    Reply
  3. Shone

    Dr Golub preletac i Radikal bez bedza- (koalicija “Klenicka republika“). Ako se Srbi sloze da izadju jedinstveno na izborima, ja cu da njacem ko magarac sa solitera na sav glas.

    Reply
    1. Lakisa

      U tom slucaju znacemo ko ne zeli da Srpska lista bude formirana i bice nam jasnije ko radi protiv interesa Srba. Ocigledno je da manje stranke mute i traze nerealno sto indirektno ide protiv Srpskih interesa.

      Reply
  4. Luka

    Doktor ce sa svim strankama da se dogovori da izadju zajedno na izbore zato sto je doktoru vazno samo da je na vlast.

    Reply
  5. Milica

    Ljudi su izgubili poverenje u Arsica jer im je dosta obecavao a nista nije ispunio. Pa zato neverujem ni cenzus da ce prodje, narod mu vise neveruje.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *