Tablet računar za Izabelu

Izabela Rašitović, učenica Srednje stručne škole „Sveti Sava“, nagrađena je za učešće u projektu „Lokalni mediji za prava Roma“ 

BUJANOVAC, NIŠ, 22. decembar 2015. – U Media centru u Nišu u ponedeljak održana je svečanost povodom završetka projekta „Lokalni mediji za prava Roma“ koji je proteklih godinu dana sprovelo Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“, uz finansijsku podršku donatora Civil right defenders.

Tom prilikom mladim saradnicima angažovanim u okviru projekta uručene su nagrade – tablet računari – a među nagrađenima je i Bujanovčanka Izabela Rašitović, učenica Srednje stručne škole „Sveti Sava“.

-Veoma sam srećna zbog nagrade, ali i zbog toga što sam savladala početne korake u novinarstvu. Volela bih da ponovo budem deo jednog ovakvog projekta – kaže Izabela.

U projektu, čiji je cilj bio da  putem lokalnih medija poboljša informisanje Roma o načinima pružanja besplatne pravne pomoći koju nude organizacije civilnog društva, ali i neromske populacije o problemima koje Romi imaju u lokalnim sredinama, učestvovalo je sedam redakcija članica „Lokal presa“.

Novinari „Vranjskih“, „Južnih vesti“ i „Roma world“-a iz Niša, „Novih knjaževačkih novina“ iz Knjaževca, „Lozničkih novosti“ iz Loznice, TV „Foruma“ i „Polimlja“ iz Prijepolja istovremeno su obučavali odabrane mlade saradnike romske nacionalnosti tajnama novinarskog zanata.

Svečanost u Nišu bila je prilika da se saradnici srednjoškolci za jednogodišnje angažovanje nagrade tabletima.

– Prvobitna zamisao bila je da nagradimo pisce dva najbolja priloga, međutim, shvatili smo da svi mladi saradnici zaslužuju nagradu za trud koji su uložili. Smatrajući da će im to biti podstrek u daljem radu. obezbedili smo nagrade za sve, rekla je Snežana Milošević, generalna sekretarka „Lokal presa“.

Prisutni na svečanosti imali su priliku da vide i film nastao u okviru projekta koji je prikazao aktivnosti organizacija Praxis, CUPS, Mreže CHRIS, Lige Roma i Romskog kulturnog cenra namenjene romskoj zajednici. Njihov rad pratili su i promovisali novinari angažovani tokom trajanja projekta, istovremeno skrećući pažnju lokalnim vlastima na neophodnost temeljnijeg bavljenja sistemskim rešavanjem problema Roma.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *