Godišnjica portala Titulli: Bez ljubavnih veza sa vlastima

Nama su danas, posle četiri godine rada, najveće zadovoljstvo i najveća nagrada, podaci da i našim ljutim neprijateljima na albanskoj političkoj sceni, dan počinje informacijama sa našeg portala

BUJANOVAC, 10. januar  2016. (Bujanovačke) – Retki su mediji na tržištu informacija, ne samo na jugu Srbije, koji su uspeli da za samo četiri godine steknu neobično veliku popularnost i podršku javnosti.

Redakciji albanskog portalu „Tituli“ („Naslovi“) iz Bujanovca, baš to je pošlo za rukom: za samo četiri godine postali su informativni svetionik na albanskom informativnom prostoru i medij kome se danas veruje.

Skender Sacipi

Znali smo da će to biti teško, posebno u uslovima finansijski siromašnog tržišta kakvo je naše – kaže Skender Saćipi

Dva mlada i preduzimljiva novinara, Skender Saćipi, direktor, i Arđen Goga, glavni i odgovorni urednik, uspeli su da profesionalnim radom, poštovanjem etičkih standarda i velikom hrabrošću, urade ono što niko pre njih nije.

-Kada smo počeli pre tačno četiri godine, sanjali smo da napravimo jedan portal koji će krajnje objektivno tretirati albansku društvenu i politčku scenu. Znali smo da će to biti teško, posebno u uslovima finansijski siromašnog tržišta kakvo je naše. Bez obzira na svakodnevne teškoće, danas sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo u tome uspeli – kaže direktor Saćipi.

On dodaje da mu je zadovoljstvo biti na čelu portala koga mnogi Albanci ne vole, baš zbog beskompromisnog stava, ali ga poštuju zbog objektivnog načina gledanja na život naše sredine.

Argjent Goga

Prepoznali su razni donatori kojima je stalo da na ovakvom jugu Srbije postoji barem jedan medij koji, interpretirajući život i događaje, ne podleže niskim standardima – objašnjava Goga

-Nama su danas, posle četiri godine rada, najveće zadovoljstvo i najveća nagrada, podaci da i našim ljutim neprijateljima na albanskoj političkoj sceni, dan počinje informacijama sa našeg portala – dodaje urednik Goga.

Goga ističe da se Tituli na albanskom tržištu informacija pozicionirao na onom prostoru koji se u novinarstvu zove brzo, tačno, nepristrasno, kritičko i istraživačko novinarstvo.

I Saćipi i Goga ističu da su protekle četiri godine bile đavolje teške, jer objektivnim informisanjem nisu mogli steći simpatije lokalne samouprave. Naprotiv, svaka prava i odmerena informacija značila je korak dalje od lokalnog budžeta i glavnih finansijskih tokova.

-Svaki medij u Bujanovcu je odabrao ono što njegovi novinari i politika kuće danas najbolje umeju da rade, ali su se uglavnom svi trudili da budu u „ljubavnim vezama“ sa lokalnom vlašću, jer im to omogućuje lagodan život – analizira direktor Saćipi.

U „Tituliju“ su pošli drugim putem: od starta su se opredelili za nezavisno, profesionalno novinarstvo, bez udvaranja bilo kome i bilo čemu. Znali su da takvo informisanje neće imati finansijsku podršku u lokalu, ali su verovali u standarde profesije, put na kome istrajavaju.

-Ono šta i kako mi radimo prepoznali su drugi. Prepoznali su razni donatori kojima je stalo da na ovakvom jugu Srbije postoji barem jedan medij koji, interpretirajući život i događaje, ne podleže niskim standardima, a posebno ne navijanju i udvaranju političkim moćnicima – objašnjava Goga.

Ulaskom u petu godinu života u redakciji „Tituli“ ne kriju da će i 2016. biti godina učenja i edukacije, godina ovladavanja  zanatom, ali i godina manje skromnog prodora na srpsko informativno tržište koje je, kažu, pravi teren za medijsko dokazivanje.

U redakciji posebno ističu da će ovo za njih biti godina borbe za evropske vrednosti u kojoj će biti dosta i vremena i mogućnosti za dokazivanje.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *