Preševo: Ginekološka ambulanta u Prihvatnom centru za migrante

Tokom pregleda i pružanja ginekološke pomoći migrantkinjama primenjivaće se internacionalni protokoli, medikamenti će biti distribuirani nakon pregleda što znači da će mobilna ambulanta zapravo predstavljati i malu kliniku na terenu

BUJANOVAC, 4. februar 2016. – Od utorka, 9. februara 2016. godine, mobilna ginekološka ambulanta (donacija Kancelarije UNFPA u Srbiji) vranjskog Doma zdravlja biće stacionirana po četiri sata svakog radnog dana u Prihvatnom centru u Preševu.

Ovo je dogovoreno na sastanku rukovodstva DZ sa delegacijom Kancelarije populacionog fonda (UNFPA) u Srbiji na čelu sa Felisijom Džons, ekspertkinjom za zdravstvene programe i pružanje zdravstvenih usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja u kriznim i vanrednim situacijama.

„Tokom pregleda i pružanja ginekološke pomoći migrantkinjama primenjivaće se internacionalni protokoli, medikamenti će biti distribuirani nakon pregleda što znači da će mobilna ambulanta zapravo predstavljati i malu kliniku na terenu“ – saopšteno je iz Zdravstvenog centra.

Kancelarija UNFPA u Srbiji je tokom prošle godine aktivno učestovovala u odgovoru na migrantsku krizu u Srbiji. Tokom 2015, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, obezbedili su mobilne ambulante za domove zdravlja u Šidu i Vranju, kao i medicinsku opremu za domove zdravlja koji se nalaze na migrantskoj ruti.

Nenad Mladenović, direktor DZ je kao prioritete u narednom periodu u vezi sa izbegličkom krizom ali i kao najveći izazov na terenu istakao problem sa kadrovima. Napomenuo je da se Dom zdravlja i Zdravstveni centar Vranje od početka migrantske krize uspešno nose sa izazovima migrantske krize, ali i da su potrebe u tom smeru sve veće, a da Zdravstveni centar ne sme da dozvoli da domaće stanovništvo trpi.

Felisija Džons je  naglasila da je veoma važno da žene koje su na migrantnom putu kroz Srbiju znaju da mogu da dobiju ginekološku pomoć na terenu, gde i u kom vremenu u Preševu (u mobilnoj ambulanti).

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *