Arifi: Moguća svaka postizborna koalicija

Na lokalne izbore izlazimo samostalno, ali nikoga ne isključujemo kao mogućeg koalicionog partnera posle izbora

BUJANOVAC, 23. februar 2016.Na lokalnim izborima izlazimo samostalno, a što se tiče učešća na republičkim, još uvek nismo doneli odluku – izjavio je za Politiku Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac i lider Demokratske partije (DP).

Nikoga ne isključujemo kao mogućeg koalicionog partnera posle izbora, sa svima smo u dobrim odnosima – rekao je Arifi.

On je izjavio da za sada nema nikakvog dogovora oko zajedničkog učešća albanskih stranaka na parlamentarnim izborima, podsetivši da je na prošlim učestvovala samo Partija demokratskog delovanja koja je tada osvojila dva poslanička mandata.

Stavljanje Jonuza Muslijua na crnu listi Stejt Departmenta je problem države a ne lokalne samouprave

Komentarišući odluku Stej Departmenta da Jonuza Muslijua, predsednika SO Bujanovac stavi na listu osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD, Arifi je rekao da to nije „problem lokalne samouprave već države“.

Jonuz Musliju je predsednik Skupštine opštine i Nacionalnog saveta Albanaca, učestvuje u raznim ministarstvima na svim sastancima na koje ga pozivaju i, koliko znam, veoma je aktivan. Svaka delegacija, bilo inostrana, bilo domaća, koja dođe u Bujanovac, neizostavno se sastane i s njim. A on je do sada održavao redovne veze s ambasadama SAD u Beogradu i Prištini. Tim me je više sve to iznenadilo – rekao je Arifi u intervjuu Politici.

O problemu preko 100.000 udžbenika na albanskom, donaciji Ministarstva prosvete Republike Kosovo Nacionalnom savetu Albanaca, koji već pet meseci stoje na carinskom terminalu u Preševu, a Ministarstvo prosvete Srbije još nije dalo saglasnost za njihovu upotrebu,  Arifi naglašava da se radi o diskriminaciji Albanaca:

– Ako Vlada Srbije misli da unutar tih udžbenika ima nešto što nije dozvoljeno, neka kaže. Matematika je matematika. Dva plus dva su četiri, i u Srbiji, i u Vašingtonu, Briselu i u Beču… Šta je problem, neka se kaže.

Na podsećanje da je sporno u nekim knjigama veličanje Adema Jašarija kao nacionalnog heroja, Arifi je rekao da je tako nešto kazao premijer Vučić prilikom otvaranja odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, „ali to je rekao negde na hodniku, ne na svečanosti“.

Nije bitno da li vi priznajete da je Kosovo republika ili nije. To je vaš problem. Kosovo je kao takvo priznato od 111 država na svetu. Da li vi priznajete ili ja, nije bitno

Mi tražimo ista prava koja imaju Srbi na Kosovu, ni manje ni više od toga. Neka se upotrebi standard reciprociteta. Srbiju očekuje otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se odnose na ljudska prava. Ne može jedna država da uđe u EU ako nije zagarantovala nacionalnim manjinama jednaka prava koja Srbi na Kosovu imaju. Tražimo samo ono što je zagarantovano Evropskim konvencijama o ljudskim pravima.

Arifi je kazao da nema problem sa terminom Republika Kosovo koji upotrebljava

Nije bitno da li vi priznajete da je Kosovo republika ili nije. To je vaš problem. Kosovo je kao takvo priznato od 111 država na svetu. Da li vi priznajete ili ja, nije bitno. SAD su ga priznale, priznala ga je većina članica EU… Mislim da je to nezaustavljiv proces. Koliko znam, premijer Srbije i Kosova ne dogovaraju se oko nekih stvari da to posle ne bi bilo priznato. Ne bi sedeli za istim stolom




2 thoughts on “Arifi: Moguća svaka postizborna koalicija

  1. JADNICI

    Predsednice, svaka cast, sa ovakvom tvojom izjavom sta vise da ocekuju Srbi u Bujanovcu? Ako kazeta da su knjige iste tj.matematika je matematika sto onda trazite te knjige a zivite i plate primate od SRBIJE? Logicno je i da ucite po planu i programu Republike Srbije. Dali Vam oni daju stipendije i kredite za ucenike il SRBIJA?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *