Milković na skupu u Subotici: Bezbednost hrane je ugrožena

Naša mala domaćinstva proizvode zdravu hranu i mislim da će to biti sve cenjenije i cenjenije – kazao je Milković, predsednik UO VKS na velikom međunarodnom skupu posvećenom veterini

SUBOTICA, BUJANOVAC, 8. maj 2016. – Bezbednost hrane u Srbiji je ugrožena, pre svega pojedinim interesnim grupama i uvozom proizvoda životinjskog porekla, nelojalnom konkurencijom kada su u pitanju domaći proizvodjači – istakao je Miodrag Milković, predsednik Upravnog odbora Veterinarske komore Srbije (VKS) na sastanku Višegradske grupe u Subotici.

Milković, koji je direktor bujanovačke Veterinarske stanice, dodao je da očekuje da se stanje poboljša sa primenom novog evropskog zakonodavstva.

Na sastanku održanom u subotu se govorilo o problemima ove regije u veterinarskoj oblasti, ali i o novom evropskom zakonodavstvu koje se odnosi na zdravlje i promet životinja.

Predsednik komiteta za politiku Svetske veterinarske asocijacije Zoran Katrinka rekao je da su pitanja zdravlja životinja i upotrebe veterinarskih lekova važni za Srbiju, naročito kada je reč o predpristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Očekujemo da će pregovaračko poglavlje koje se tiče bezbednosti hrane i veterinarske fito-sanitarne politike biti otvoreno naredne godine i pripremamo se za to. Iskustvo kolega iz EU koje su već prošle kroz taj proces je izuzetno važno za nas. Dajemo sve od sebe da Srbija dobije što bolju poziciju, kada je reč o proizvodnji i izvozu kvalitetne i bezbedne hrane – kazao je Katrinka.

On jedodao da je zakonodavstvo u Srbiji u velikoj meri uskladjeno sa zakonima EU, ali da je potrebno više raditi na sprovodjenju pravnih akata, kao i na boljoj saradnji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Uprave za veterinu sa Veterinarskom komorom Srbije (VKS), koja je predstavnik privatnog sektora.

Predsednik Upravnog odbora VKS Miodrag Milković rekao je nakon sastanka za Bujanovačke da Srbiju očekuje težak put kada je reč o pravilima koja se odnose na promet životinja i proizvoda životinjskog porekla, o otpadu životinjskog porekla i ekoloških standarda.

Milković je dodao da j odnos biljne i stočarske proizvodnje je 60 prema 40 odsto u korist biljne proizvodnje, a da bi pokretanjem stočarske proizvodnje Srbija imala šansu da ostvari oko 10 milijardi evra izvoza, kao i da veliku izvoznu šansu vidi u proizvodnji zdrave hrane bez antibiotika i genetski modifikovanih organizama.

Naša mala domaćinstva proizvode zdravu hranu i mislim da će to biti sve cenjenije i cenjenije – kazao je Milković.

Predsednik Federacije veterinara Evrope Rafael Lagens (Rafael Laguens) kazao je da skoro sve zemlje u Višegradskoj grupi imaju slične probleme i da ekonomska situacija utiče na sve njih.

Višgradska grupa se trudi da njene ujedini zemlje i snage kako bismo imali vći uticaj na evropskom  nivou. Srbija će, nadam se, biti deo EU i važno je da zna sve što se dogadja na tom nivou – rekao je Lagens.

Naredni sastanak Višegradske grupe po pitanju veterine biće održan na jesen.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *