Odbor za ljudska prava: Ima napretka, ostaje još da se radi

Ovu analizu, publikovanu na albanskom i srpskom jeziku, Odbor je uradio uz podršku Fondacije za otvoreno društvo i Ministarstva inostranih poslova Švajcarske. Ona predstavlja, kako je rečeno na današnjoj prezentaciji u bujanovačkom Domu kulture, sublimaciju rezultata postignutih na jugu Srbije posle tri sporazuma koje su 2001, 2009. i 2013. potpisivali predstavnici države i albanske zajednice

BUJANOVAC, 26.maj 2016. – Napredak u regionu postignut je u integrciji Albanaca u lokalnim institucijama vlasti, razvoju infrastrukture, u obrazovanju, zdravstvu, bezbednosti i stabilnosti i individualnim pravima, ali smo zabrinuti zbog zastoja u dijalogu sa centralnim vlastima, integracijama u okružnim i republičkim institucijama, slab je napredak u privredi i kolektivnim ljudskim pravima – kazao je Beljgzim Kamberi, šef bujanovačkog Odbora za ljudska prava na prezentaciji analize „(Ne)Impementacija vladinih sporazuma u vezi sa jugom Srbije“.

U istraživanju nam nije bila namera da pravimo nekakvu političku platformu,nismo se upuštali u političku interpretaciju problema, već smo dali statistički presek stanja u opštinama Bujanova, Preševo i Medveđa – naglasio je Beljgzim Kamberi
IMG_3284

Ovo nije politički pamflet: Beljgzim Kamberi

Ovu analizu, publikovanu na albanskom i srpskom jeziku, Odbor je uradio uz podršku Fondacije za otvoreno društvo i Ministarstva inostranih poslova Švajcarske. Ona predstavlja, kako je rečeno na današnjoj prezentaciji u bujanovačkom Domu kulture, sublimaciju rezultata postignutih na jugu Srbije posle tri sporazuma koje su 2001, 2009. i 2013. potpisivali predstavnici države i albanske zajednice.

– U istraživanju nam nije bila namera da pravimo nekakvu političku platformu,nismo se upuštali u političku interpretaciju problema, već smo dali statistički presek stanja u opštinama Bujanova, Preševo i Medveđa – naglasio je Kamberi i dodao da podaci nisu potpuni jer mnoge državne i okružne institucije nisu dostavile tražene podatke, što su po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja bile dužne da učine.

Utisak je kao da međunarodna zajednica stanje u Preševskoj dolini smatra završenom pričom – kazao je Šaip Kamberi

Kamberi je istakao i ulogu vladinog Koordinacionog tela, preko koga je u tri opštine od 2001. pa do sada država investirala 6 milijardi dinara, uglavnom, kako je kazao, u infrastrukturne projekte.

IMG_3283

Šaip Kamberi i Šćiprim Arifi

Pored predstavnika civilnog sektora, političkih stranaka i medija, događaju su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice čiji je zajednički stav da je budućnost ekonomskog razvoja razvoj privatnog preduzetništva.

Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac istakao je zabrinutost zbog, kako je kazao, činjenice da ovaj region „nije više u fokusu međunarodne zajednice“:

Utisak je kao da međunarodna zajednica stanje u Preševskoj dolini smatra završenom pričom – kazao je Šaip Kamberi.

On je dodao da otvaranje odeljenja fakulteta na albanskom jeziku u Medveđi i Bujanovcu, kao i otvaranje porodilišta u Preševu, za razliku od navedenog u analizi, ne smatra uspehom jer je to, kako je podvukao, nešto podrazumevajuće:

-Najpre je fakultet otvoren u Medveđi, u opštini u kojoj ima najmanje Albanaca – podsetio je Kamberi.

Potrebno je da malo odstupimo od pozivanja na istoriju u međunacionalnim odnosima kako bismo svi koji živimo ovde napredovali. Dijalog nam je neophodan kako bismo obnovili pokidane veze

Šćiprim Arifi, predsednik Alternative za promene i najozbiljniji kandidat za predsednika opštine Preševo, postavio je pitanje odgovornosti poličke elite za ovakvo stanje, i u kojoj meri je ona proteklih godina politizovala situaciju zarad sopstvenih interesa:

Albanski politički faktor nije radio kako je trebalo jer se bavio politizacijom problema. Zbog stranačkih sukoba i međuetničkih sporova ovaj region nije dobio koliko je mogao da dobije – rekao je Arifi i dodao kako će se truditi da ispravi sve greške iz prošlosti.

IMG_3285

Nedostaje nam dijalog

Prema njegovim rečima, nije dovoljno samo tražiti integracije, već je neohodno i da sami Albanci daju svoj doprinos ovom procesu i da ga shvate onako kako se to čini „u savremenom svetu“:

Potrebno je da malo odstupimo od pozivanja na istoriju u međunacionalnim odnosima kako bismo svi koji živimo ovde napredovali. Dijalog nam je neophodan kako bismo obnovili pokidane veze. Nedostaje nam ekonomski razvoj kako bismo napredovali u ostvarivanju ostalih pojedinačnih i kolektivnih prava – rekao je Arifi.

Arifi se,inače, pre nekoliko godina vratio iz Nemačke u Preševo odakle su mu roditelji. Osnovao je stranku koja je u ovoj opštini napravila vladajuću koaliciju sa PDD Rize Haljimija.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *