Žbevac bez vode: Preti humanitarna katastrofa

Zbog krađe kabla sa dalekovoda kojim se napajaju bunari, nekoliko stotina domaćinstava u Žbevcu je bez vode pa se meštani plaše da ih ne snađe neka zaraza

ŽBEVAC, BUJANOVAC, 26. maj 2016. – Nekoliko stotina domaćinstava u Žbevcu već mesec dana nema vodu iz gradskog vodovoda pošto su lopovi odneli kabal koji pumpe na bunarima snabdeva strujom.

Prema rečima meštana, bez vode je i škola pa se plaše za zdravlje i bezbednost dece:

Deca ne mogu da koriste školske toalete već nuždu obavljaju u polju. Nemaju gde ni da operu ruke pa se plašimo epidemije žutice – upozoravaju meštani.

Oni navode da je ugrožena i stoka, posebno jer dolaze topli dani:

-Prinuđeni smo da vučemo kofe i balone sa vodom po nekoliko kilometara. Ugrožena nam je stoka, ali i mi. Ne možemo ni ličnu higjenu da obavimo, kao da živimo u srednjem veku – ogorčeni su Žbevčani.

zbevac

Bez vode je i škola pa Žbevčani strahuju za zdravlje dece

Naši sagovornici u ovom selu ističu da niko od nadležnih u opštini i javnim preduzećima u Bujanovcu ne može da se dogovori ko je dužan da otkloni kvar:

U Komunalcu nam kažu da smo mi bili dužni da čuvamo bunare! Pa, čemu služi policija koja nam kaže da zna ko je ukrao kabal ali mu ne mogu ništa jer se radi o krađi male vrednosti. Na drugoj strani, potrebno je oko 50.000 dinara da se otkloni kvar, ali nadležni ne mogu da se dogovore ko je dužan da to plati i uradi – jadaju se Žbevčani.

A dok se oni ne dogovore, meštanima ostaje da se nadaju u nečiju dobru volju i samilost:

Mesec i po dana bez vode je zaista strašno. Plašimo se zaraze – upozoravaju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *