Poverenik traži vanredni nadzor za Bujanovac

Zbog toga je Šabić pored nadzora, od Ministrastva zatražio i pokretanje postupka u lokalnim samoupravama gde se utvrdi da je prekršen zakon

Bujanovac, 27.maj 2016. (Izvor Južne vesti) – Zbog toga što je Savet za borbu protiv korupcije više puta uskraćen za tražene informacije, Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od Ministarstva lokalne samouprave da sprovede vanredni nadzor u Nišu i Bujanovcu.

Podaci koje je Savet tražio, pojašnjava Poverenik, predstavljaju “apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti” i tiču se broja zaposlenih, uknjiženih nekretnina, dodeljenih subvencija i drugih budžetskih davanja.

Međutim, tražene informacije nisu dostavljene.

– Poverenik stoji na stanovištu da bi takve informacije trebalo da su dostupne svakom građaninu, najširoj javnosti, i bez posebnog zahteva, na proaktivnoj osnovi, na veb prezentacijama lokalnih samouprava. Stoga je uskraćivanje takvih informacija bilo kome neprihvatljivo, a u slučaju Saveta za borbu protiv korupcije, koji je radno telo Vlade RS, deluje gotovo groteskno – piše u zvaničnom saopštenju.
Pored Niša i Bujanovca, tu je još 9 srpskih gradova i opština koji su se oglušili o zahteve, a Savet za borbu protiv korupcije je čak 11 žalbi poslao u jednom danu.

Zbog toga je Šabić pored nadzora, od Ministrastva zatražio i pokretanje postupka u lokalnim samoupravama gde se utvrdi da je prekršen zakon.

– Ovakvo ponašanje je u potpunom neskladu sa očekivanim, pretpostavljenim odnosima lokalne samouprave i republičkih organa u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a sa stanovišta Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predstavlja kažnjiv prekršaj, pa stoga po oceni Poverenika zahteva pažnju i adekvatnu reakciju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu – piše u saopštenju.
Podsetimo, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je samostalan državni organ, nezavistan u vršenju svoje nadležnosti, koji štiti ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Svaka lokalna samouprava, javno preduzeće ili ustanova dužno je da odgovara na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja koje mogu da stignu, kako od građana, tako i od zvaničnih institucija i novinara.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *