Epidemija „kvrgave kože“: Do sredine nedelje završava se vakcinacija

Ukoliko se posle vakcinacije neko grlo razboli, ubija se samo to obolelo a ne kao do sada sva grla iz štale – objašnjava Mitrović

BUJANOVAC, 27. jun 2016. (naslovna fotografija RTS) – Do sada je u opštinama Bujanovac i Preševo protiv bolesti „kvrgava koža“ vakcinisano 6000 od ukupno 9500 goveda – potvrdio je za naš portal Srđan Mitrović, dr veterine iz Veterinarske stanice Bujanovac koja je nadležna za ove dve opštine..

srdjan sima

Radimo udarnički: dr Mitrović (foto: Facebook)

-Taj posao završili smo za nekoliko dana a očekujemo da do sredine nedelje budu vakcinisana sva registrovana grla u dve opštine – kaže Mitrović.

Prema njegovim rečima, vakcine idu na teret države i za vlasnike je besplatna.

-Ukoliko se posle vakcinacije neko grlo razboli, ubija se samo to obolelo a ne kao do sada sva grla iz štale – objašnjava Mitrović.

Zbog posledica epidemije humano je uklonjeno 39 grla stoke u opštini Bujanovac, a šteta je procenjena na oko 50.000 evra. Mitrović napominje da je država isplatila svu štetu vlasnicima.

Podsećamo da je prošle nedelje u opštinama Bujanovac, Surdulica i Bosilegrad obavljeno zaprašivanje protiv krpelja, muva i komaraca, koji su uzročnici bolesti nodularni dermatitis, u narodu poznate kao kvrgava koža.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *