Kamberi: Smenom Krasnićija narušena multietničnost u komandnom kadru policije

Ako smo pre sedam meseci u dolasku Krasnićija na čelo PI Bujanovac svi videli istorijski trenutak i dobar znak ka uspostavljanju multietničkog društva, sada doživljavamo veliki korak nazad

BUJANOVAC, 30. jun 2016. (Bujanovačke, Vranjske) – Komandir Policijske ispostave za Bujanovac Ekrem Krasnići premešten je u Vranje na mesto šefa odseka za saobraćajne poslove, tačnije u komisiju za polaganje vozačkih ispita. Smenjen je sedam meseci nakon što je postao prvi komandir Albanac u istoriji bujanovačke opštine.

Reč je o iskusnom policajcu, pripadniku multietničke policije od 2002. godine. Na njegovo mesto došao je Ivica Tasić, policajac iz Vladičinog Hana.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi smatra da se premeštajem Krasnićija narušava princip multietičnosti u rukovođenju policijom.

4.saip-kamberi

Korak nazad: Kamberi

Ako smo pre sedam meseci u dolasku Krasnićija na čelo PI Bujanovac svi videli istorijski trenutak i dobar znak ka uspostavljanju multietničkog društva, sada doživljavamo veliki korak nazad. Nekome očito nije važno što ustavni princip multietičnosti predviđa da struktura zaposlenih u javnim institucijama, pa i u policiji, pa i na rukovodećim mestima, mora da odgovara strukturi stanovništva – podseća Kamberi.

On dodaje da se ovime Albancima šalje signal da oni u MUP mogu biti samo obični policajci.

To izaziva tenzije u našoj opštini i veliku zabrinutost kod albanske nacionalne manjine, a očekujem da će žestoke reakcije tek uslediti nakon formiranja nove vlade – kaže Kamberi.   

Policijski rukovodilac sa prelaza Končulj Bakuš Avduli preraspoređen je na punkt Dobrosin, a na Končulj je došao Bratislav Borić, što takođe izaziva nezadovoljstvo Albanaca.

To izaziva tenzije u našoj opštini i veliku zabrinutost kod albanske nacionalne manjine, a očekujem da će žestoke reakcije tek uslediti nakon formiranja nove vlade – kaže Kamberi

Podsećanja radi, posle smrti Avdi Bajramija za načelnika Policijske stanice u Preševu postavljen je Bekim Haliti iz Preševa i tu je ispoštovan princip multietičnoti u rukovođenju.

Prema pisanju nedeljnika Vranjske, posle najnovije kadrovske reorganizacije u Policijskoj upravi Vranje, koja pokriva područje Pčinjskog okruga, komandir Policijske ispostave (PI) u Surdulici Vladica Stanković unapređen je i postavljen na poziciju načelnika Policijske stanice (PS) u Surdulici.

Dosadašnji zamenik komandira PI Zoran Stanković avanzovao je, pak, u komandira te ispostave u surduličkoj opštini.

U PS Trgovište, zamenik načelnika Nenad Stojiljković postavljen je za oficira policije za odnose s javnošću u Vranju, a na njegovo mesto u Trgovištu došao je rukovodilac bezbedonosnog punkta Depce Zoran Stevanović.

Prema saznanjima portala Vranjske, ostalo je upražnjeno jedino mesto načelnika policijske stanice u Bosilegradu.

Ove promene započete su smenom dosadanjeg načelnika Odeljenja policije u PU Vranje Nenada Kostića koji je rukovodio svim policijskim ispostavama na području Pčinjskog okruga.

Na njegovo mesto došao je donedavni zamenik u istoj službi Nenad Marković, inače zet novopostavljenog načelnika PU Vranje Igora Živkovića.

Smenjeni Kostić postavljen je za načelnika pre pola godine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *