Kvrgava koža odnela 500 grla stoke u okrugu

Samo u selima bujanovačke opštine humano su uklonjena 42 grla. Čak 263 grla ili 53 odsto ubijena su u Bosilegradu. Slede Trgovište sa 92, Vranje 45, Surdulica 37, Vladičin Han 15 i Preševo sa 6 grla

BUJANOVAC, 25. jul 2016. – Od zarazne bolesti goveda „kvrgave kože“ (nodularni dermatitis), u Pčinjskom okrugu je na human način ubijeno 499 grla stoke. Samo u selima bujanovačke opštine humano su uklonjena 42 grla – prenosi portal Vranjske.

Čak 263 grla ili 53 odsto ubijena su u Bosilegradu. Slede Trgovište sa 92, Vranje 45, Surdulica 37, Vladičin Han 15 i Preševo sa 6 grla.

Kako je veterinarskoj inspekciji poslednji slučaj zaraze prijavljen 22. juna, dakle, pre više od mesec dana, može se skoro sa sigurnošću reći da je ova brojka od 499 ubijenih grla definitivna u Pčinjskom okrugu – izjavio je Nenad Petrović, v.d. direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Situacija na terenu je normalizovana, sustigli smo zarazu i veoma efikasno reagovali u ključnom trenutku. To je glavni razlog što su u Srbiji posledice „kvrgave kože“ daleko manje nego recimo u Bugarskoj i drugim zemljama u okruženju – kazao je Petrović.

On je posebno istakao veliko angažovanje veterinara na teritoriji svih sedam opština Pčinjskog okruga.

Inače, u dvadeset dve srpske opštine u kojima je registrovano prisustvo neizlečive bolesti „kvrgava koža“, u ukupno 165 gazdinstava na human način ubijena su 624 grla stoke.

Angažovanjem Štaba i Vlade Republike Srbije svim vlasnicima isplaćena je realna cena za svako grlo, ukupno 72 miliona dinara.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *