Bujanovačka čaršija (14); priče i anegdote: Ako sam ti prodaja bivolicu, nesam Moravicu

Narednog ponedeonika kupac izađe na bujanovački Pazar , kad eto ti onog što mu je prodao bivolicu. Zaustavi ga i visokim tonom poče da govori kako ga je prevario, kako bivolica ne daje onoliko mleka koliko je govorio

Piše: Džahid Ramadani

BUJANOVAC, 8. avgust 2016. (foto ilustracija poljoinfo.com)– U ponedeljak na pazarni dan, izvede seljak na bujanovačku pijacu da proda bivolicu. Mlada bivolica, debela, pasla na sočnim livadama kraj Moravice, sa velikim vimenima, bila jedna od najboljih na bujanovačkoj pijaci. Poče oko nje da se okuplja narod. Neki zainteresovani da kupe, drugi da se informišu i razgledaju.

Primetivši zainteresovanost prisutnih kupaca, gazda bivolice da bi digao cenu poče je hvaliti:

Ova je bivolica od star, dobar damazlk. Njena majka mi je izranila deca. Mleko je davala ne samo da ne zadovolji, nego da se banjamo u mleko. I ona je sve na majku vu. Mlada je, jaka, ima čukara, mleko na svako muzenje dava po jednu golemu kofu. Jede sve što joj prineseš. Kad se muze mirna je  kao jagnje. Na ovaj pazar ovakve bivolice nema. Bivolica si manu nema, ne znam samo  koj ima sreću da gu kupi  -nije štedeo komplimente.

Ubedivši zainteresovane da bivolica daje mnogo mleka, odmah je prodade. Prvi dan kada  kupac odvede bivolicu kući, ona pošto nije bila mužena predhodnog dana da bi imala veće vime, zaista je dala mleka onoliko koliko je prodavac hvalio.

Kad, sutradan, poče da smanjuje količinu pri svakom muženju, i tako preko cele nedelje.

Narednog ponedeonika kupac izađe na bujanovački Pazar , kad eto ti onog što mu je prodao bivolicu. Zaustavi ga i visokim tonom poče da govori kako ga je prevario, kako bivolica ne daje onoliko mleka koliko je govorio.

Na to prodavac odgovori :

Kod mene je bivolica  davala mleka koliko sam ti i rekao. Nego, kude gu ti paseš?

-Puštam je sa drugom stokom u planinu -odgovori kupac.

E, to je drugare  što ne dava mleko – odgovori prodavac i nastavi:

-Ja sam gu pasja u livade kraj reke Moravice, a ne u planinu. Ako sam ti prodaja bivolicu, nesam ti  prodaja Moravicu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *