EU Progres: 2,5 miliona evra za infrastrukturu i preduzetništvo

Od ovog iznosa, sa 1,5 miliona evra finansiraće se 14 lokalnih infrastrukturnih projekata, zatim programi 17 mikro i malih preduzeća, kao i nabavka opreme za 22 mlada preduzetnika koji tek počinju svoj biznis

BUJANOVAC, VRANJE, 11. avgust 2016. – Iz fondova Evropske unije i Vlade Švajcarske, posredstvom razvojnih programa Evropskog PROGRESA, u 34 opštine jugoistoka i jugozapada Srbije, biće uloženo dva i po miliona evra za koje će projektima konkurisati lokalne samouprave.

Osnovna namena ovih sredstava je da se, ulaganjem u projekte, poboljša kvalitet života stanovnika ovih delova Srbije – rečeno je u sredu u Vranju, na sednici Upravnog odbora Evropskog PROGRESA.

-Evropska unija i Vlada Švajcarske nastavljaju da podržavaju razvoj lokalne infrastrukture koji će doprineti unapređenju kvaliteta života ljudi kao i ukupnog poslovnog ambijenta koji je preduslov za privlačenje investicija – rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa.

Od ovog iznosa, sa 1,5 miliona evra finansiraće se 14 lokalnih infrastrukturnih projekata, zatim programi 17 mikro i malih preduzeća, kao i nabavka opreme za 22 mlada preduzetnika koji tek počinju svoj biznis.

Ovim sredstvima će takođe biti finansirane aktivnosti na sprovođenju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na lokalnom nivou.

Članovi Upravnog odbora su se saglasili sa predlogom projekta podrške lokalnim samoupravama u primeni elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, koji je vredan 71.000 evra, a biće realizovan u partnerstvu sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Podsetimo da je u prethodne dve godine Evropski PROGRES podržao 214 projekata od kojih je 66 već završeno, a među ostvarenim rezultatima istaknuto je ažuriranje baze poreskih obveznika u 16 lokalnih poreskih uprava što treba da poveća prihode u opštinskim budžetima za 13 posto, kao i izrada 20 glavnih projekata koji stvaraju preduslove za izgradnju i pomažu opštinama da obezbede sredstva donatora.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *