Bujanovac pun NATO bombi

Deo lokacija očišćen, ali se sumnja da se u Bujanovcu mine nalaze na površini od još oko dva miliona kvadrata

BUJANOVAC, 25. avgust 2016. (Blic, Bujanovačke) – Na još oko 10 lokacija u opštinama Preševo i Bujanovac nalaze se razne vrste mina, uglavnom protivpešadijskih zaostalih od bombardovanja 1999 – piše dnevnik Blic.

Najgora situacija je, prema podacima Centru za razminiranje Srbije, u okolini Bujanovca, Sjenice i Paraćina. Razne bombe i rakete, međutim, mogu se naći i u drugim delovima zemlje – kod Novog Sada, Bačke Palanke, u luci Pančevo, kod Šapca, Valjeva, Ućica, Čačka…

Iako se verovalo da je Srbija očišćena od protivpešadijskih mina, koje su inače zabranjene, krajem 2009. godine otkriveno je bar 10 lokacija u opštinama Bujanovac i Preševo na kojima se nalaze razne vrste mina. One su pokrivale prostor od oko 3,5 miliona kvadratnih metara

Iako se verovalo da je Srbija očišćena od protivpešadijskih mina, koje su inače zabranjene, krajem 2009. godine otkriveno je bar 10 lokacija u opštinama Bujanovac i Preševo na kojima se nalaze razne vrste mina. One su pokrivale prostor od oko 3,5 miliona kvadratnih metara.

Deo lokacija očišćen, ali se sumnja da se u Bujanovcu mine nalaze na površini od još oko dva miliona kvadrata.

Najveću pretnju po građane i dalje predstavljaju kasetne bombe, koje se nalaze na još oko tri miliona kvadrata. One eksplodiraju i na najmanji dodir. Zato se ne smeju dirati ili pomerati. Čak ih i demineri uništavaju na licu mesta. Ukoliko naiđete na neeksplodiranu napravu, odmah pozovite policiju, piše „Blic“. U eksploziji jedne takve kasetne bombe MK-4, u nedelju je na Kopaoniku teško povređen deminer Mladen Gluhović sa Pala.

Tokom 78 dana bombardovanja 1999. godine NATO je bacio kasetne bombe na više stotina lokacija u 16 opština u Srbiji, ne računajući opštine na Kosovu i Metohiji. Uglavnom su korišćene bombe koje u sebi sadrže od 145 do 247 komada kasetne municije. Pre pada na zemlju velika, kontejner bomba se otvara i rasipa manje, kasetne bombe po terenu, pokrivajući tako ogromnu površinu. Na teritoriji Srbije kasetna municija se, prema podacima Centra za razminiranje, još nalazi na površini od oko tri miliona kvadrata.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *