Pijačni barometar: „Ajvarka“ do 60 dinara

Plavi patlidžan 40, paradajz 50, rezanka do 150

BUJANOVAC, 29.avgust 2016.-Već drugi ponedeljak zaredom, od kada se prvi put pojavila ove sezone, paprika “ajvarka” mami pažnju kupaca na Zelenoj pijaci u Bujanovcu.

Najviše su,naravno, zainteresovane domaćice.

Mada većina njih kaže da “još nije vreme” za spravljanje domaćeg ajvara, neke, ipak, priznaju da su već, u okviru radova za obezbeđenje zimnice započele sa pravljenjem ovog čuvenog specijaliteta.

Među ostalim vrstama paprika i ostalog povrća crvena paprika za ajvar pleni lepotom boje, punoće i kvaliteta, pogotovu “slonovo uvo”.

Cena joj je od 50 do 60 dinara po kilogramu. Prodavci kažu da ima zainteresovanosti, ali povećana tražnja se tek očekuje.

Ukoliko se planira pravljenje “pindžur ajvara”, kupcima je u ponudi plavi patlidžan. Kilogram ovog povrća košta u proseku 40 dinara.

Bujanovačka Zelena pijaca danas je obilovala bogastvom i raznovrsnošću i ostalog povrća. Paradajz i paprika prodavali” su već standardno ” od 40 do 50 dinara, sa izuzetkom ljute i tzv.” rezanke” koja se, zavisno od snalažljivosti kupca i cenkanja, mogla pazariti od 80 do 150 dinara.

Cena kilograma belog luka varirala je od 350 do 500 dinara, dok je ista količina crvenog koštala 40, koliko je trebalo izdvojiti i za krompir.

Od voća se najviše tražila šljiva, jer je , kako vele kupci i trgovci, već ranije počela sezona spremanja pekmeza i drugih slatkih prerađevina.

Prosečna cena ovog plavog ploda bila je oko 50 dinara po kilogramu. Toliko su koštali i krastavci “kornišoni”. Oni su danas skoro bili retkost na pijačnim tezgama.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *