Zajednica albanskih opština, godinu dana posle: Tresla se gora…

Godinu dana prošlo je od gromoglasnog aplauza u zgradi lokalne samouprave u Preševu gde je izglasana deklaracija o stvaranju „asocijacije opština Preševske doline“, kao odgovor na Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji koja takođe i dalje ne postoji

BUJANOVAC, 29. avgust 2016. – Zajednica albanskih opština na jugu Srbije, zamišljena kao odgovor na Zajednicu srpskih opština na Kosovu, ni godinu od odluke nije formirana – podseća Al Jezeera Balkan.

Godinu dana prošlo je od gromoglasnog aplauza u zgradi lokalne samouprave u Preševu gde je izglasana deklaracija o stvaranju „asocijacije opština Preševske doline“, kao odgovor na Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji koja takođe i dalje ne postoji, na sastanku bez odbornika najjače albanske stranke-Partije za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija.

Ipak, Jonuz Musliju, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u izjavi za Al Jezeera Balkan tvrdi da je sve spremno da ta asocijacija počne sa delovanjem jer se „čeka samo signal međunarodne zajednice“:

Čekamo zeleno svetlo iz Brisela. Mi smo već spremili formu delovanja i pratimo okolnosti na Balkanu – rekao je Musliju.

riza

Pre godinu dana radilo se o marketinškom potezu i ubiranju jeftinih političkih poena. Mi smo i tada insistirali da se takav koncept može ostvariti samo preko odluka lokalnih skupština – kaže Halimi

Riza Halimi, na drugoj strani, smatra da bilo kakvu asocijaciju opština treba formirati po Ustavu i zakonima Srbije:

Pre godinu dana radilo se o marketinškom potezu i ubiranju jeftinih političkih poena. Mi smo i tada insistirali da se takav koncept može ostvariti samo preko odluka lokalnih skupština, koristeći član 89 Zakona o lokalnoj samoupravi  koji jasno dozvoljava formiranje zajednice u cilju interesa svojih građana – izjavio je Halimi za Al Jezeera Balkan.

ja

On je dodao da bi Albanci juga Srbije trebalo da više sarađuju sa zvaničnim Beogradom kako bi sa njim, ali i ambasadorima zemalja „prijatelja Preševske doline“, videli kako „po slovu zakona“ mogu realizovati svoje ideje.

Nikola Lazić, urednik portala Bujanovačke, govoreći o asocijaciji albanskih opština, ocenio je da se na jugu Srbije malo toga dešava bez uticaja zvaničnog Beograda.

Ovde na jugu Srbije se gotovo ništa ne dešava ako nije pod bilo kakvom kontrolom Beograda. Tako mislim i da je u tom momentu nekome odgovarala zajednica albanskih opština, pre svega jer se tada pregovaralo u Briselu. 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *