Narodna kuhinja dnevno podeli 1.200 obroka

Topli obroci narodne kuhinje distribuiraju se na četiri punkta: u sedištu Crvenog krsta, bujanovačkom Novom naselju, u selu Veliki Trnovac i naselju Salvatore u Bujanovcu

BUJANOVAC, 16. septembar 2016. – Narodna kuhinja Crvenog krsta u Bujanovcu svakodnevno podeli 1.200 toplih obroka najsiromašnijim žiteljima opštine.

To su, uglavnom, članovi staračkih domaćinstava, penzioneri sa najnižim primanjima i samohrani roditelji.

Po rečima sekretara Crvenog krsta Bratislava Lazarevića, među korisnicima narodne kuhinje najviše je Roma – 83 procenta, Albanaca je 11 odsto, a ostatak su Srbi.

 

image

Bez pomoći opštine: Lazarević

– Korisnike određuje Opštinska komisija za socijalno-humanitarnu delatnost. U njoj se nalaze predstavnici Centra za socijalni rad, Udruženja penzionera, invalida rada, Crvenog krsta i lokalne samouprave.

Hranu po programu narodne kuhinje obezbeđuje Crveni krst Srbije, u skladu sa ugovorom sa Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Troškove pripreme i distribucije hrane trebalo bi da snosi lokalna samouprava, ali ona to ne radi, tako da je naša kuhinja jedina od 76 u Srbiji koju finansira Crveni krst kako se ona ne bi ugasila – kaže Lazarević.

Napominje da narodna kuhinja u Bujanovcu radi devet meseci u godini.
– Pet dana u nedelji korisnicima delimo po pola litra toplog, kuvanog obroka i polovinu vekne hleba. Hrana se priprema uz strogo uvažavanje religijske pripadnosti, odnosno jela namenjena korisnicima islamske veroispovesti, ne sadrže namirnice od svinjskog mesa i masnoća – pojašnjava sagovornik „Bujanovačkih“.

Topli obroci narodne kuhinje distribuiraju se na četiri punkta: u sedištu Crvenog krsta, bujanovačkom Novom naselju, u selu Veliki Trnovac i naselju Salvatore u Bujanovcu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *