Saopštenje Odbora za ljudska prava povodom privođenja Enkala Redžepija

Odbor za ljudska prava oglasio se jutros saopštenjem povodom jučerašnjeg policijskog privođenja njihovog aktiviste Enkela Redžepija tokom ulične akcije Odbora. Saopštenje prenosimo u celini

Bujanovac, Preševo, 17. septembar 2016.- Odbor za ljudska prava oštro osuđuje proizvoljno privođenje i privremeno zadržavanje u Policijskoj stanici u Preševu njenog aktiviste g. Enkelja Redžepija od strane pripadnika MUP-Republike Srbije – Policijske stanice Preševo.

image

Redžepi: Priveden tokom projekta koji podržava švajcarska vlada

U petak 16. septembra 2016 godine, oko 14.00 časova g. Enkel Redžepi je privremeno lišen slobode i poslat u Policijsku stanicu u Preševu od strane dva pripadnika lokalne policije, za vreme trajanja ulične akcije u centru Preševa, preko puta zgrade SO Preševo, u okviru legalnog projekta koji se sprovodi od strane Odbora za ljudska prava uz podršku Ministarstva Spoljnih Poslova Svajcarske.

Ovom prilikom Enkelu Redžepiju uručen je zvanični poziv policije o “prikupljanju informacija” tek nakon što je priveden u Policijsku stanicu.

G. Enkel Redžepi privremeno je lišen slobode i odveden u Policijsku stanice za, kako mu je rečeno, “javno isticanje albanske zastave” , a u stvari tokom navedene ulične akcije, aktivista Odbora za ljudska prava čak nije ni isticao Albansku zastavu u njenom zvaničnom profilu, čije je isticanje u Srbiji zabranjeno zakonom, nego je u formatu A-4 izložio istorijsku genezu Albanskih zastava tokom vremena kao deo umetničkog performansa. Ovakve ilustrativne izložbe održavane su i ranije u Opštini Preševo.

Kao i tokom prethodnih uličnih akcija Odbora za ljudska prava, tako i vezano za ovu, građani su bili pozvani da se u pisanoj formi obrate nadležnom Ministarstvu Vlade Republike Srbije i time izraze svoje stavove o određenoj temi. Sada je to slucaj bio sa (ne)rešavanjem pitanja upotrebe nacionalnih simbola lokalnih Albanaca, kao obaveza koja je preuzeta “Planom od 7 tačaka” za ovo područje, koji je i zvanično prihvaćen od strane Vlade republike Srbije.

Zvanični postupak sproveden u petak 16 septembra 2016 godine, od strane odgovornih u Policjskoj Stanici u Preševu, ukazuje na sumnjive motive, ako se uzima u obzir da seu državnom zakonodavstvu, “isticanje simbola drugih država”, kvalifikuje kao prekršaj a ne krivično delo. Kao da sve to nije bilo dovoljno, pripadnici Policijske stanice u Preševu još nisu vratili zaplenjene umetničke plakate na kojima su izložene albanske zastave tokom istorije.

S tim u vezi, ostaje više nego zabranjavajući nastavak ovakvih metoda postupanja od strane bezbednosnih organa, kojima nisu postedjeni ni aktivisti Odbora za ljudska prava, kao organizacija koja se bavi monitoringom ljudskih i manjinskih prava i koja je u svom istorijatu doživela ne mali broj slučajeva zlostavljanja, ucena i pritiska na njene aktiviste.

Zvanični postupak sproveden u petak 16 septembra 2016 godine, od strane odgovornih u Policjskoj Stanici u Preševu, ukazuje na sumnjive motive, ako se uzima u obzir da seu državnom zakonodavstvu, “isticanje simbola drugih država”, kvalifikuje kao prekršaj a ne krivično delo

Ove metode koje država sprovodi preko policije odražavaju u najboljem svetlu nedostatak reformi u sektoru bezbednosti uopšte i nastavak prisustva državnih politika koja teže da nasilno ugase i da relativizuju svaki inicijativu senzibilizacije teškog položaja ljudskih prava na području Preševa, Bujanovca i Medveđa; čak i onda kada imaju kulturno umetnički karakter.

Ovom prilikom Odbor za ljudska prava traži od državnih organa da se umesto politike pritiska, ucena i zastrašivanje građana, preorijentiše na rešavanju političkih i društvenih problema od životnog značaja za ovo područje, uključivši tu i rešavanje pitanja nacionalnih simbola Albanaca u Srbiji, kao zagarantovano pravo Ustavom Republike Srbije.

OLJP takođe poziva sve instance i posmatračke organizacije u Srbiji da ozbiljnije pristupe postupcima državnih organa bezbednosti u regionu Preševa, Bujanovca i Medveđa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *