Završena zajednička medicinska akcija srpske i vojske SAD

Najopterećenija su bila odeljenja trijaže, oftalmologije i interne medicine. Na osnovu angažovanja, moglo se zaključiti da je glavni problem nizak nivo zdravstvene edukacije pacijenata

BEOGRAD, BUJANOVAC, 18.septembar 2016. – Lekarski timovi pripadnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja su tokom zajedničkog medicinskog angažovanja na osam lokacija u Pčinjskom okrugu pregledali blizu 2.000 pacijenata i izvršili 3.364 pregleda, konstatovano je na sastanku održanom na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

pregledano je 2000 pacijenata

– Najopterećenija su bila odeljenja trijaže, oftalmologije i interne medicine. Na osnovu angažovanja, moglo se zaključiti da je glavni problem nizak nivo zdravstvene edukacije pacijenata (ličnog i stomatološkog zdravlja).

Najveći broj patio je od hroničnih bolesti, ali nisu uzimali medicinsku terapiju. Vrlo teška dostupnost medicinskih usluga pacijenata u ovoj regiji uslovila je da polovina pregledanih pacijenata nikad nije u svom životu bila na oftalmološkom pregledu, a veliki broj ortopedskih pacijenata javio se sa nedijagnostikovanim i netretiranim artrotičnim povredama na velikim zglobovima – ocenio je komandant pomenute akcije potpukovnik dr Aleksandar Radunović.

image

Najveći broj patio je od hroničnih bolesti, ali nisu uzimali medicinsku terapiju

Zajedničko medicinsko angažovanje pripadnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja trajalo je od 6. do14. septembra ove godine.

U okviru humanitarne asistencije mešovitih medicinskih timova obavljeni su besplatni zdravstveni pregledi žitelja Reljana i Cerevajke u opštini Preševo, Muhovca, Lučana, Klenika i Letovice, u opštini Bujanovac, kao i sela Vlase i Vrtogoš, na području grada Vranja.

U ovu zajedničku akciju bio je uključen 31 pripadnik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 25 iz Nacionalne garde Ohaja i tri posmatrača iz Angole, podsećaju iz Ministarstva odbrane.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *