Kad Bujanovčani prave ajvar: Paprika sa tezge direktno na kube

Članovi porodica Aleksić i Đorđević, inače dugogodišnji prijatelji i komšije, pričaju da zimnicu peripremaju zajedno, pomažući jedni druge.  Započnu u junu, sa slatkim, sokovima i džemovima,  a završe negde krajem septembra. Sada je na redu ajvar

BUJANOVAC, 19. septembar 2016.– Ni treći ovoseptembarski ponedeljak nije doneo bitniju promenu cena sezonskog voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bujanovcu.

Kilogram paprika „standardno“ košta od 40-50 dinara. Toliko, otprilike, treba izdvojiti i za paradajz, mada su se, na pojedinim tezgama, tri kilograma ovog povrća mogla kupiti i za stotinu dinara.

pijac1

Ajvarka se i dalje drži na 50 dinara

 

Paprika za ajvar, čije je spremanje u zenitu, prodaje se po ustaljenih 50 dinara. Stotinak kilograma, koliko je danas kupio Bujanovčanin Rade Aleksić odmah je završilo u obližnjem dvorištu, nedaleko od pijace, kod bračnog para Snežane i Zorana Đorđevića.

pijac

Sa njima je i Radetova supruga Dragica. Oni su već obavili sve predradnje za pečenje paprike. Popularno „kube“ je bilo zagrejano da odmah primi opranu „ajvarku“. Nakon toga je usledilo pečenje, a posle, će, vele, na red doći ljuštenje, ceđenje, mlevenje…

To je za danas, a sutra kreće prženje . Za to je potrebno oko sat i po vremena. Za dobar ajvar, najbitnija je kvalitetna, mesnata paprika.  Zatim dobro, stalno mešanje – priča Dragica pogledom pokazujući na supruga koji treba da „odradi veliki deo posla“.

-Od ove količine paprika biće oko 40 kilograma ajvara, sasvim dovoljno za nas i naše ćerke i njihove porodice – nastavlja Dragica.

-Negde na polovini prženja dodaju se sirće i zejtin, a pred kraj se soli po ukusu, a poneko dodaje i šećer. Gotov ajvar se sipa u  sterilisane, tople tegle koje se potom utopljavaju i tako drže do sutradan – naizmenično se dopunjuju komšike Sneža i Dragica.

Članovi porodica Aleksić i Đorđević, inače dugogodišnji prijatelji i komšije, pričaju da zimnicu peripremaju zajedno, pomažući jedni druge.  Započnu u junu, sa slatkim, sokovima i džemovima,  a završe negde krajem septembra.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *