Milković: Stočarstvo je naša šansa

Založićemo se za subvencionisanje stočara za formiranje mini fabrika za proizvodnju sira i formiranje brenda radi zajedničkog nastupa na tržištu. Zatim ćemo predložiti finansijsku pomoć za otvaranje novih bušotina za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta,  kao  i  za udruživanje sredstava  5-10 poljoprivrednih gazdinastava, uz  neophodnost formiranja zemljoradničkih zadruga

BUJANOVAC, 21. septembar 2016. –  Podržaćemo inicijativu predsednika bujanovačke opštine Šaipa Kamberija o povećanju sredstava u opštinskom budžetu namenjenih za pomoć razvoju poljoprivrede, delatnosti kojom se bavi oko dve trećine ovdašnjeg stanovništva – kaže za Bujanovačke Miodrag Milković, direktor ovdašnje Veterinarske stanice i šef odbora Ujedinjene seljačke stranke (USS).

Podsetimo, Kamberi je, nedavno, prilikom dodele rešenja o subvencijama za lokalne poljoprivrednike, o čemu su pisale „Bujanovačke“, obećao da će  budžetska sredstva za ovu namenu u sledećoj godini biti utrostručena.

USS će sa koalicionim partnerima u SO Bujanovac (SNS,PS,SRS,PUPS) podržati ovaj stav predsednika opštine, koji, nadam se, neće ostati u idejnoj fazi – očekuje Milković, koji je i odbornik u lokalnom parlamentu.

On, međutim, otkriva koje će predloge izneti odbornicima i opštinskom rukovodstvu, objašnjavajući da je neophodno uvećanje stočnog fonda:

Predložićemo da se, sa po 12.000 dinara po grlu, ubuduće subvencionišu stočari koji imaju umatičenu žensku telad, kako ih ne bi prodali. Trenutno na području opština Bujanovac i Preševo imamo 1.669 umatičenih goveda i još 394 junice koje će biti umatičene do kraja tekuće godine, kada se otele – podseća Milković.

veterinarska

Neophodno povećanje stočnog fonda: Veterinarska stanica Bujanovac

Naglašava da će ovo biti samo prvi u nizu predloga na poboljšalju kvaliteta stočnog fonda i povećanju stepena razvoja poljoprivrednog sektora.

Takođe, založićemo se za subvencionisanje stočara za formiranje mini fabrika za proizvodnju sira i formiranje brenda radi zajedničkog nastupa na tržištu. Zatim ćemo predložiti finansijsku pomoć za otvaranje novih bušotina za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta,  kao  i  za udruživanje sredstava  5-10 poljoprivrednih gazdinastava, uz  neophodnost formiranja zemljoradničkih zadruga – nastavlja Milković.

Ukoliko budžetska sredstva namenjena za poljoprivredi u 2017. godinu u opštini Bujanovac budu veća  od 40 miliona dinara, sagovornik “Bujanovačkih” procenjuje da će biti stvoreni uslovi za realizaciju najavljenih predloga.

Milković smatra da “pod hitno” treba  preduzeti korake  ka povećanju konkurencije za otkup mleka na teritoriji bujanovačke i preševske opštine.

Prvenstveno zbog toga što se unapređenjem stočarstva i subvencionisanjem veštačkog osemenjavanja svake godine povećava količina mleka. Stočari iz ove dve opštine su u 2016. godini od Republike Srbije dobili 60 miliona dinara za umatičenje goveda, ovaca i koza – pojašnjava Milković.

Ako se realizuju planirani ciljevi, on očekuje da će subvencije države  za umatičena grla u narednoj godini biti povećane za dodatnih 30 miliona dinara.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *