Škola „Sveti Sava“: I učenici davali krv

Prvi dobrovoljni davaoci među učenicama bile su Vranjanke Jelena Stojmenović i Ivana Cvetković, a od učenika Bogdan Lazarević iz Bujanovca, kome je ovo, za razliku od ostalih đaka, bio treći put

BUJANOVAC, 29. septembar 2016. – Tokom današnje dobrovoljne akcije u Stručnoj školi “Sveti Sava” u Bujanovcu prikupljeno je skoro 60 jedinica krvi.

Po rečima dr Dejana Obradovića iz Zavoda za transfuziju krvi iz Niša, to je nešto manje od očekivanog .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

humanost na delu

Svoju „dragocenu tečnost“ danas je prvi put darovalo i desetak učenika 4. razreda ove škole.

Prvi dobrovoljni davaoci među učenicama bile su Vranjanke Jelena Stojmenović i Ivana Cvetković, a od učenika Bogdan Lazarević iz Bujanovca, kome je ovo, za razliku od ostalih đaka, bio treći put.
– Od malena sam imao osećaj za humanost, što su na mene i brata preneli roditelji. To je, kako da kažem, porodična tradicija – veli Bogdan.

Pre učenika završnih razreda SŠ”S.Sava”, pozivu organizatora šeste po redu ovogodišnje akcije u Bujanovcu, niškog Zavoda za transfuziju krvi i Crvenog krsta Bujanovac, odazvali su se višestruki dobrovoljni davaoci iz bujanovačke opštine.

Jedan od njih Nebojša Prkić postao je davalac tokom služenja redovnog vojnog roka. Krv je dao preko 50 puta. Skoro toliko dobrovoljnih davanja ima i Boban Stojković.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zdravstvena navika i kultura

Zoran Cetković daje krv već 25 godina:

– Davalac krvi sam postao pre 25-26 godina. Bilo je to po potrebi. Radilo se o hitnom medicinskom slučaju. Kasnije sam krv davao po pozivu. Vidim da ne smeta ništa i onda krenem redovno- priča za “Bujanovačke” Zoran Cvetković, koji je danas postao darodavac 88. put.
– Ovo je bila redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi u skladu sa programom Crvenog krsta. Poklopila se sa Svetskim danom srca, 29. septembrom.To je i prilika da davaoci imaju i dodatni lekarski pregled i razgovor o zdravstvenoj kulturi i navikama – podseća Vlastimir Stojković, saradnik za programske aktivnosti Crvenog krsta Bujanovac.
Prema programu bujanovačkog CK, do kraja 2016. godine, u saradnji sa niškim Zavodom, biće realizovana još jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi, u Domu zdravlja Bujanovac.

Podsetimo da je ranije ovog meseca akcija davanja krvi organizovana u Bivodi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *