Izložba simentalki: Najbolje grlo Nedzmedina Idrizija iz Biljače

BUJANOVAC, LEVOSOJE, 1. oktobar 2016. – Grlo Nedzmedina Idrizija iz Biljače apsolutni je pobednik drugog Sajma goveda simentalki Raše održanog danas na stadionu u Levosoju.

Njemu je pripala nagrada od 30.000 dinara.

Podsetimo da je prošle godine ovu titulu ponelo grlo Avdija Osmanija iz Oslara.

O ostalim nagradama koje je obezbedila lokalna samouprava čitajte ovde

img_4220

Takmičilo se 79 grla

Od 1.666 umatičenih goveda i 431 junice, koje će nakon telenja biti subvencionisane, njih 79 izabranih od nadležne komisije, prodefilovalo je ispred članova stručnog žirija.

Prvi put, revijalno, na izložbi su nastupile i umatičene koze pasmine „alpino“ iz tri domaćinstva i ovce „virtemberg“ iz 12 domaćinstava bujanovačke opštine.

img_4209

Kamberi i Milković poželeli su dobrodošlicu i najavili veća ulaganja u poljoprivredu

Otvarajući ovogodišnju izložbu, čiji je pokrovitelj opština Bujanovac, predsednik Šaip Kamberi čestitao je Veterinarskoj stanici Bujanovac na organizaciji manifestacije i poručio izlagačima, stočarima i svim poljoprivrednicima da će lokalna samouprava povećati aktivnosti na poboljšanju uslova za bavljenje ovom delatnošću.
– Sigurno je da ćemo kucati na sva vrata. U tome će nam pomoći i dva narodna poslanika koji u Skupštini Srbije predstavljaju našu sredinu. Planiramo da u narednoj godini udvostručimo budžet za poljoprivredu i tako pomognemo svima onima koji žele da se bave ovim poslom – rekao je Kamberi, poželevši svakom pojedincu da „unapredi rad u svom gazdinstvu“.
Direktor Veterinarske stanice Bujanovac Miodrag Milković je zahvalio svim učesnicima, posetiocima i gostima i izrazio zadovoljstvo na pokazanom interesovanju za današnju izložbu.

img_4215

Sajmu su prisustvovali i gosti iz republičkog parlamenta

– Između ostalih zahvaljujem se predsedniku Koordinacionog tela dr Zoranu Stankoviću, na podršci koja traje punih 14 godina i pomoći u subvencionisanju veštačkog osemenjavanja goveda, ovaca i koza.

Do sada je 478 domaćinstava steklo uslove za dobijanje subvencija po umatičenom grlu. Nadam se da ćemo našu manifestaciju, sada već tradicionalnu, iduće godine proširiti i na opštinu Preševo – poručio je Milković.

img_4202

Gosti: Stanković i Rističević

Drugoj izložbi goveda simentalske rase u Levosoju, nadomak Bujanovca, prisustvovali su i članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Srbije, na čelu sa predsednikom Marjnom Rističevićem.

Odbor je juče, u Bujanovcu, održao svoju petu sednicu na kojoj je razgovarano o stočarstvu, voćarstvu, povrtarstvu i ruralnom razvoju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *