Opština iz budžeta plaća sumnjivu islamsku zajednicu

„Medžljis Islamske zajednice Bujanovac“ iz opštinskog budžeta od 2012. pa do ove godine dobio je 5,75 miliona dinara. Problem je, tvrde vernici sa kojima smo razgovarali, u tome što se se ne zna gde su registrovani i kojoj zajednici pripadaju

BUJANOVAC, 6. oktobar 2016. (naslovna foto: bujanovačka džamija) -„Medžljis Islamske zajednice Bujanovac“ iz opštinskog budžeta od 2012. pa do ove godine dobio je 5,75 miliona dinara -pokazuju zvanični podaci iz nadležne opštinske službe do kojih su došle Bujanovačke.

dopis

Zvanični dokument iz koga se vide opštinske donacije Medžljisu Islamske zajednice Bujanovac

Međutim, najveći problem leži u tome što se, prema rečima naših sagovornika odlično upućenih u problematiku, radi o udruženju građana koje se vernicima predstavlja kao deo Islamske zajednice Kosova a u stvarnosti nije tako.

-Kako odbornici na kraju glasaju da se novac građana dodeljuje krajnje sumnjivoj organizaciji koja funkcioniše na nivou nevladine organizacije- kaže jedan od naših sagovornika, inače islamski vernik iz Bujanovca.

Opština sve pare daje Medžljisu, iako i mi svake godine konkurišemo i tražimo. Zašto je to tako, ja ne znam, možda ima veze sa politikom – Bejtula Bejtulahi

U opštinskom dopisu piše da je, citiramo, „Tačan naziv Pravnog lica: Medžljis Islamske zajednice Bujanovac“

A ako je neko PRAVNO LICE, i ima svoj račun (jer kako bi mu onda na drugi način bio uplaćen novac), onda mora da bude upisan u registar Agencije za privredne registre (APR), što sa Medžiljisom nije slučaj.

Ovaj podatak dodatno je razjedinio muslimanske vernike u gradu koji su podeljeni u pripadnosti nekoliko islamskih zajednica koje su, opet, podeljene na nekoliko frakcija.

nagip

Jedina ispravna dokumentacija: Arifi

Jednostavno, samo je Medžljis tražio novac, druge organizacije nisu- kaže Nagip Arifi

Na terenu funkcionišu Islamska zajednica Srbije, koju nazivaju zvaničnom, sa sedištem u Beogradu koja ovde ima Preševski Mešihat, zatim Islamska zajednica Kosova i Islamska zajednica u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru, koja se povezuje sa muftijom Muamerom Zukorlićem, danas narodnim poslanikom.

Prema našim informacijama, hodža Sulejmah Fejzulahu, koji sada vodi Medžiljs (Savet) Islamske zajednice Bujanovac, nekada je vodio odbor Islamske zajednice Kosova. Medžljis koji od opštine dobija novac sada je pod patronatom Islamske zajednice u Srbiji.

Ovde treba obratiti pažnju: u Srbiji zvanično postoje dva Mešihata: Islamske zajednice Srbije i Islamske zajednice u Srbiji.

Islamska verska zajednica Kosova (IZK) nije registrovana u Srbiji, ali njeno delovanje organizovano je u osam administrativnih regiona, od kojih je jedan u Preševu koji, opet, ima kancelariju u Bujanovcu.

sacipi

Opština nam ne daje ništa, tvrde u Mešihatu IZS

Bejtula Bejtulahi, zamenik glavnog muftije (Nedžmedina Saćipija, koji je nedavno izabran za zamenika reisa Islamske zajednice Srbije) za Bujanovac, Preševo i Medveđu Islamske zajednice Srbije, kaže za Bujanovačke da je Medžljis deo Mešihata sa sedištem u Novom Pazaru.

Bejtulahi dodaje da organizacija za koju je on glavni u Bujanovcu, od 2012. do danas iz opštinskog budžeta nije dobila ni dinara:

-Opština sve pare daje Medžljisu, iako i mi svake godine konkurišemo i tražimo. Zašto je to tako, ja ne znam, možda ima veze sa politikom – kaže Bejtulahi.

Nagip Arifi, doskorašnji predsednik opštine za Bujanovačke kaže da politika nema veze sa time kojoj se zajednici daje novac:

-Jednostavno, samo je Medžljis tražio novac, druge organizacije nisu – kaže Arifi.

Kako odbornici na kraju glasaju da se novac građana dodeljuje krajnje sumnjivoj organizaciji- kaže jedan od naših sagovornika, inače islamski vernik iz Bujanovca

Kad smo mu preneli da je Bejtulahi rekao da su i oni tražili novac, Arifi je odgovorio:

– Ako nisu dobili novac onda im dokumentacija nije bila u redu. Ova zajednica koja dobija novac jedina je podnosila validnu dokumentaciju – kaže Arifi.

dzam-trn

Opštinske donacije dele vernike: Džamija u Velikom Trnovcu

On nije mogao da objasni koju zajednicu predstavlja Medžljis, ali dodaje da ta organizacija dobija novac od 2002. godine.

Prema našim saznanjima, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica Kosova (IZK) podeljene su na nekoliko frakcija, pa tako obe imaju svoje podružnice i u Bujanovcu i u Preševu, ali među njima ne vladaju idilični odnosi

Ovo za naš portal potvrđuje jedan od naših sagovornika koji pripada Islamskoj zajednici Srbije.

On kaže da na terenu među vernicima u praksi funkcioniše nekoliko zajednica: po dve frakcije IZK i IZS i nezavisni koji nisu ni sa jednima ni sa drugima, ali kontrolišu određene džamije, a tu su i ovi iz Novog Pazara.

medyijat

Kosovo ili Novi Pazar: Islamska zajednica Bujanovac

-Njih možete prepoznati po dužim bradama. Međutim, glavno je pitanje na osnovu čega Medžljis dobija novac – kaže naš sagovornik.

-Jedina legitimna je Islamska verska zajednica Srbije, ali su vernici apsolutno podeljeni i ni za jednu ne može da se kaže da okuplja više vernika – dodaje on.

-Naravno, uzrok svih nesporazuma i podela je novac – tvrdi. 

 

Bujanovačke nekoliko dana neuspešno pokušavaju da stupe u kontakt sa Sulejmanom Fejzulahuom, prvim čovekom Medžljisa, ali je on nedostupan na redakciji poznate brojeve telefona.

Naravno, Bujanovačke ostaju otvorene za njegovo tumačenje ovog problema.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *