Zajednička kontrola srpske i makedonske carine

SKOPLJE, BUJANOVAC, 8. oktobar 2016. – Direktori carinskih službi Srbije i Makedonije Miloš Tomić i Nataša Radeska Krstevska su na sastanku u Skoplju, konstatovali neophodnost formiranja zajedničke radne grupe koja će usaglasiti metodologiju razmene carinskih podataka, kako bi se ubrzao robni i putnički promet.

Istovremeno je pokrenuta inicijativa u vezi zajedničkih kontrolnih tačaka na prelazima Prohor Pčinjski i Preševo-Tabanovce.
Na sastanku je, takođe, potvrđeno da se, letos potpisani Protokol o sprovođenju sporazuma o utvrđivanju granične procedure na železničkom graničnom prelazu Preševo-Tabanovce, između Vlada dveju država, sprovodi u “skladu sa očekivanjima obe strane”.
Tom prilikom je konstatovano da između dve administracije postoji aktivna razmena iskustava tokom niza godina, s obzirom da su Srbija i Makedonija od 2007. godine potpisnice Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA) i njihova saradnja doprinosi ekonomskom boljitku regiona.

Veći deo razgovora direktora carinskih službi odnosio se na trenutnu situacije u primeni Sporazuma o uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima. Uz to, razgovarano je i o sprovođenju Protokola o razmeni carinskih podataka (SEED), razvoju infrastrukture na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce, kao i o razmeni iskustava kada je reč o dodeli statusa “Ovlašćeni privredni subjekt“, saopštilla je Uprava carina Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *