Vučić i Rama privrednicima: Osećajte se kao kod kuće

Niš, Bujanovac, 14.10.2016. (Tekst: Južne vesti; naslovna foto: Aljazeera)-Više od 300 predstavnika kompanija i privrede Srbije i Albanije okupilo se u Oficirskom domu u Nišu na prvom poslovnom forumu ove dve države. Premijer Albanije Edi Rama citirao Andrića, a premijer Aleksandar Vučić govorio o poverenju.

Rama je skup otvorio rečima da bi umesto granica koje nas razdvajaju trebalo da gradimo mostove koji nas spajaju i rekao je da u Albaniji posluje stotinak malih srpskih privrednika. Na kraju izlaganja citirao je Ivu Andrića i rekao da se narod nalazi u praznom prostoru između nade i straha.

-Kod preduzetnika je prisutna nada, dok je kod političara često prisutan strah. Zato svi mi moramo da učimo od preduzetnika i da ne dozvolimo da narod ostane u mračnom prostoru između te dve emocije – rekao je Edi Rama.
Prisutnima se obratio i premijer Vučić.

-Bez obzira na političke razlike, mi smo uspeli da izgradimo put poverenja – kazao je on.
Čadež skup otvorio pričom o „albanskoj salati“
Pozdravnu reč održao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koja ovaj događaj organizuje sa udruženjem „Biznis Albanija“. Čadež je prepričao najavu ovog poslovnog foruma koju je gledao na jednoj albanskoj televiziji.

img_4291

Marko Čadež otvorio skup (foto Južne vesti)

-Ona otkriva da je Niš jedini grad u kome se u restoranima, uz ostale lokalne, služi specijalitet pod nazivom „albanska salata“, a tu zanimljivu priču su potpisali zajedno novinar Albanac i snimatelj Srbin. I mi danas ovde i zajedno pravimo naše uspešne srpsko-albanske biznis priče – rekao je Čadež.
Na skupu je direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Elen Goldstin govorila o pripremnim aktivnostima te institucije za unapređenje trgovine i transporta u zemljama Zapadnog Balkana.
Privrednici poslovnih zajednica Srbije i Albanije zatim su razgovarali o konkretnim poslovima i zajedničkim projektima.

Kako je objavila Privredna komora Srbije, ukupna robna razmena Srbije i Albanije u prošloj godini iznosila je 109,8 miliona evra. Izvoz u Albaniju bio je 91,8 miliona, a uvoz iz Albanije 18 miliona evra. Za osam meseci 2016. razmena je dostigla 77,8 miliona evra – srpski izvoz u Albaniju vredeo je 60,5 miliona, a uvoz 17,3 miliona evra.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *