Milković: Nema bolesti „plavog jezika“ u Pčinjskom okrugu

Na području Republike Srbije registrovana su 24 žarišta bolesti plavog jezika. Bolest se pojavila tamo gde nije izvršena vakcinacija. Ovaj vid preventive je najsigurnija mera u borbi protiv širenja zaraze – ističe Milković

BUJANOVAC, 24.oktobra 2016. godine –  Na području Pčinjskog okruga  nema bolesti plavog jezika koja napada ovce, koze  i goveda, a uglavnom je prenose komarci – rekao je „Bujanovačkim“  Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu, čiji delokrug nadležnosti, osim bujanovačke, pokriva i preševsku opštinu.

Ova zarazna bolest se ne prenosi na ljude, a u Srbiji se nakon 12 godina pauze, ponovo pojavila 2014. godine. Najnoviji slučajevi dijagnostikovani su pre desetak dana u opštinama Zlatiborskog okruga.

-Na području Republike Srbije registrovana su 24 žarišta bolesti plavog jezika. Bolest se pojavila tamo gde nije izvršena vakcinacija. Ovaj vid preventive je najsigurnija mera u borbi protiv širenja zaraze – ističe Milković.

S obzirom da je blagovremeno izvršena imunizacija u svim graničnim delovima Srbije prema Rumuniji, Bugarskoj, Mekodoniji i Crnoj Gori, vakcinacija je, prema Milkovićevim rečima, obavljena i u rubnim delovima Pčinjskog okruga.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *