Bujanovački kivi stasao za berbu

Ovo je četvrta godina kako rađa, mada je ove, zbog proletošnjeg mraza, najslabije rodio. No zadovoljan sam. Ima dovoljno za nas, a nešto će da bude i za poklanjanje – kaže Zoran, dok bere ovogodišnje plodove kivija

BUJANOVAC, 30 oktobar 2016. – Prvi jesenji mraz i prelazak na zimsko računanje vremena poklopili su se sa optimalnim rokom za branje kivija u dvorištu porodične kuće Zorana i Snežane Đorđević u Bujanovcu.

Ova voćka, čija je prapostojbina Kina, raste već deset godina ispred doma Đorđevićevih, leti praveći debelu hladovinu, a u jesen dajući sočne plodove.
– Ovo je četvrta godina kako rađa, mada je ove, zbog proletošnjeg mraza, najslabije rodio. No zadovoljan sam. Ima dovoljno za nas, a nešto će da bude i za poklanjanje – kaže Zoran, dok bere ovogodišnje plodove kivija.
Veli da je sadnice nabavio iz Vlasotinca. Vođen znatiželjom da li će uspeti i u našem kraju, posadio ga je u svom dvorištu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ima i za slatko i za poklanjanje

– Znam za još dvojicu ljudi koji ovde uzgajaju kivi, kao i ja, iz merak. Ne treba mu nikakva hemijska zaštita. U proleće se orezuje, cveta krajem maja i ima žute cvetove prijatnog mirisa. Pored neophodnosti proređivanja izdanaka, nakon zametanja ploda potrebno je svakodnevno zalivanje – objašnjava Zoran.
Njegova supruga Snežana napominje da nakon branja kivija treba još mesec dana da plod odstoji i dozri da bi mogao da se konzumira.

Kaže da je zadovoljna majstorstvom u pravljenju slatka od ovog voća, s obzirom da to do sada nije radila.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *