Godišnjica početka sukoba na jugu Srbije

Mesec dana od početka sukoba dve vlade formirale su Koordinaciono telo za tri opštine sa Nebojšom Čovićem na čelu, sa ciljem što hitnijeg prestanka sukoba koji je demilitarizacijom OVPMB i uz posredovanje NATO i međunarodne zajednice okončan početkom juna 2001. ulaskom ZSB u Kopnenu zonu bezbednosti (KZB), pojas širok 5 km uz liniju sa Kosmetom koji je kontrolirala OVPMB

Bujanovac, 20. novembar 2016.– Ubistvom trojice policajaca kod Dobrosina u noći između 20. i 21. novembra 2000. godine zvanično je počeo sukob između državnih snaga bezbednosti i naoružanih Albanaca okupljenih u Odlobodilačku vojsku Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB), formacije formirane januara te godine upravo u Dobrosinu.

Naoružani Albanci su tog dana preuzeli kontrolu nad nekoliko sela kao što su Končulj, Lučane, Dobrosin i Veliki Trnovac, stigavši do predgrađa Bujanovca.

U Bujanovcu je posle nekoliko dana održan sastanak dve vlade, SRJ i Srbije, a na jug zemlje upućene su dodatne snage policije i vojske od kojih su formirane Združene snage bezbednosti (ZSB) na čije čelo je podtavljen general Ninoslav Krstić.

Mesec dana od početka sukoba dve vlade formirale su Koordinaciono telo za tri opštine sa Nebojšom Čovićem na čelu, sa ciljem što hitnijeg prestanka sukoba koji je demilitarizacijom OVPMB i uz posredovanje NATO i međunarodne zajednice okončan početkom juna 2001. ulaskom ZSB u Kopnenu zonu bezbednosti (KZB), pojas širok 5 km uz liniju sa Kosmetom koji je kontrolirala OVPMB.

Ulazak u KZB, kojima je srpskim snagama zabranjen pristup od 1999, izveden je posle dozvole NATO.

Koordinaciono Telo je tada saopštilo da je tokom sukoba poginulo „oko stotinu vojnika, policajaca i civila“ da ih je oko 250 ranjeno dok se materijalna šteta meri milionima dolara.

Predstavnici OVPMB nikada nisu saopštili broj žrtava na svojoj strani.

Jonuz Musliju, jedan od vođa ove formacije, čiji su pripadnici amnestirani posle sukoba, danas je predsednik SO Bujanovac i Nacionalnog saveta Albanaca.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *