Sezona slava: Za sofru od 30.000-80.000 dinara

Bez obzira na to da li je slava posna ili mrsna, za hranu i piće za dvadesetak gostiju, domaćin će platiti gotovo dve trećine mesečnog „proseka“ zaposlenih

Bujanovac, 20. novembar 2016.-Sezona slava je počela, a ove godine za najskromnije slavlje potrebno je izdvojiti minimum 30.000 dinara – piše portal Vranjske.

Bez obzira na to da li je slava posna ili mrsna, za hranu i piće za dvadesetak gostiju, domaćin će platiti gotovo dve trećine mesečnog „proseka“ zaposlenih.

Ukoliko se minimalnom iznosu dodaju specijaliteti od mesa, praseće i jagnjeće pečenje, suvi vrat, pečenice, sir, ruska salata, čorba sa teletinom ili piletinom, pite, torte, kolači, slani rolati, kvalitetna vina i neko kvalitetno piće, račun može i da se udvostruči.

Za ovako punu trpezu, procenjuje se, valja izdvojiti do 80.000 dinara, odnosno dve prosečne mesečne zarade, pokazuje računica, jednog domaćina, čija je krsna slava Aranđelovdan, koji se pada sutra.

Za veče uoči slave ili zaslugu, međutim, trpeza je takođe bogata. Slavski kolač, sveća, žito i vino glavna su obeležja slave.

Da bi se našli na slavskom stolu domaćina, potrebno je izdvojiti najmanje oko 1.600 dinara. Voštane sveće srednje veličine koštaju od 300 dinara, pa naviše. Ako domaćica umesi kolač, i sama napravi žito mogla bi da uštedi i do 500 dinara.

U slavski trošak treba uračunati i „vodicu“ i „kolač“ i čast svešteniku, po principu „koliko ko može da da“.

Ako se uzme u obzir da se slvi veče uoči Aranđelovdana, 21. novembar, i paterica, račun je oko 80.000 dinara.

A lepo su naši stariji sugrađani ranijih godina, kada nije bilo pomodarstva, slavili samo uz „sitne kolače“, žito i vino.

Stiče se utisak da je verujući čovek onaj ko više plati, odnosno ko više gostiju ima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *