Ana Brnabić: Više novca za Nacionalni savet Albanaca

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu je sa Šaipo Kamberijem razgovarala o nastavku razgovora o „Planu od 7 tačaka“ u kome su 2013. adržani zahtevi albanske zajednice sa juga Srbije

BUJANOVAC, 22. novembar 2016. – Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave,  i Šaip Kamberi, predsednik bujanovačke opštine danas su u Bujanovcu, u prisustvu predsednika Koordinacionog tela  Zorana Stankovića, razgovarali  o nastavku razgovora o “Planu sedam tačaka”.

Vlada Srbije je u vidu informacije Koordinacionog tela posebnim zaključkom, 4. juna 2013. godine, usvojila pomenuti plan u kome su sadržani zahtevi albanske zajednice sa juga Srbije.

Nastavak o ovome vodićemo preko Koordinacionog tela- rekla je ministarka.

Sedam posebnih zahteva, koje ovaj dokument sadrži, odnose se na zastupljenost Albanaca u državnim institucijama, ekonomski oporavak, službenu upotrebu albanskog jezika i pisma i nacionalnih simbola, decentralizaciju pravosuđa, obrazovanje, kulturu i medije, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kao i na bezbednost i mere za uspostavljanje poverenja.

-Razgovarali smo i o Nacionalnom savetu Albanaca, kao i o neophodnom povećanju budžeta za njegov rad kakav je bio i ranije, uprkos rezultatima poslednjeg  popisa stanovništva – rekla je ministarka Brnabić.

Ministarka je  nakon sastanka sa Kamberijem, izrazila zahvalnost opštinskoj upravi u Buanovcu  na obavljenom poslu prenosa matičnih knjiga u elektronsku formu. Ona je podsetila da je ovaj posao do sada u Srbiji uradilo ukupno 30 lokalnih samouprava.

Ona i Stanković su, pre posete Bujanovcu, boravili su u Preševu, gde su razgovarali sa predsednikom te opštine Šćiprimom Arifijem.

skup

Ministarka prisustvovala konferenciji Odbora za ljudska prava

Tokom  današnje posete  Brnabić i Stanković su obišli prihvatne centre za migrante u Preševu i Bujanovcu, kao i bujanovačku firmu “Lagado”.

Njihov boravak na jugu Republike okončan je učešćem na konferenciji  “Integracija Albanaca na jugu Srbije u svetlu (ne)implementacije vladinih sporazuma”, vezanih za ovo područje u bujanovačkom hotelu “Rozafa”.

Na ovom skupu takođe se razgovaralo o Planu od 7 tačaka.

Organizator skupa je Odbor za ljudska prava iz Preševa.

Konferenciji su, pored predsednika opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, prisustvovali ambasadori Švajcarske i Albanije u Beogradu, Filipe Gueks i Ilir Bočka, zatim narodni poslanici u Skupštini Srbije iz Bujanovca i predstavnici političkih stranaka.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *