Odbor za ljudska prava: Završena konferencija o integraciji Albanaca

Diksusije su pokazale važnost nastavka dijaloga izmedju predstavnika Vlade Republike Srbije i lokalnih predstavnika Albanca oko nastavka implementacije dogovorenih sporazuma za Jug Srbije

BUJANOVAC, 24. novembar 2016. – Pisanjem preporuka nadležnim institucijama o sedam ključnih problema završena je dvodnevna Konferencija „Integracija Albanaca na jugu Srbije u svetlu (ne)implementacije Vladinih sporazuma vezanih za jug Srbije“ koju je Odbor za ljudska prava organizovao 22. i 23. novembra u hotelu Rozafa u Bujanovcu.

Prema saopštenju organizatora, konferenciji je pisustvovalo preko 150 predstavnika republičkih organa, ambasada i diplomatskih kancelarija, zvaničnika okružnih i lokalnih institucija iz opština Bujanovac, Preševo i Medvedja,  kao i predstavnika organizacija civilnog drustva i medija.

Na konferencije su govorili i Philippe Guex, Ambasador Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori, Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije, Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela, kao i Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, Sćiprim Arifi, predsednik opštine Preševo, narodni poslanici Nenad Mitrović (SNS) i Fatmir Hasani (PDD) i predstavnik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafi.

konferencija

Projekat je trajao godinu dana i podržan je od strane Ministarstva spoljnih poslova Svajcarske

Diksusije su pokazale važnost nastavka dijaloga izmedju predstavnika Vlade Republike Srbije i lokalnih predstavnika Albanca oko nastavka implementacije dogovorenih sporazuma za Jug Srbije.

Na Konferenciji su prezentovani rezultati projekta, preporuke nastale na održanih sedam javnih debata na teme bezbednost, obrazovanje, kultura i informisanje, zdravstvo i socijalna pitanja, pravo na zvaničnu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizacija u pravosudju, ekonomija i regionalni razvoj.

Drugog dana Konferencije učesnici su u okviru sedam panel grupa obradili  preporuke i probleme navedenih oblasti  a dokumenta nastala na ovim panel grupama biće poslata nadležnim institucijama i ministarstvima kao i medjunarodnim organizacijama.

Konferencija je realizovana kao poslednja aktivnost u okviru projekta „Jačanje stabilnosti na jugu Srbije kroz integraciju albanske nacionalne manjine“.

U okviru projekta održano je sedam javnih rasprava i isto toliko uličnih akcija, uradjeno je istraživanje koje se odnosi na stepen implementacije tri  dokumenta Vlade Republike Srbije koji se odnose na jug Srbije (Plan i program za mirno rešavanje krize na jugu Srbije, tzv. Čovićev plan 2001., Sporazum o rekonstrukciji Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za jug Srbije, 2009. i Plan sedam tačaka iz 2013.) kao i analiza koja precizno utvrdjuje stepen integracije albanske nacionalne manjine u državne institucije.

 

Projekat je trajao godinu dana i podržan je od strane Ministarstva spoljnih poslova Svajcarske.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *