Sporazum sa Albanijom u oblasti obrazovanja

Šarčević je objasnio da bi tim sporazumom bilo obuhvaćeno i rešavanje pitanja obrazovanja i srpske zajednice u Albaniji, jer se na taj način čuva i nacionalni identitet, saopštilo je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

BUJANOVAC, BEOGRAD, 25. novembar 2016. (foto: mpn.gov.rs) – Nacionalni savet Albanaca još nije obezbedio prevodioce kako bi udžbenici za učenike koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku bili prevedeni, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević prilikom današnjeg susreta sa ambasadorom Albanije u Beogradu Iljirom Bočkom.
Dvojica sagovornika su se, tokom razgovora o saradnji Srbije i Albanije u oblasti obrazovanja i nauke, saglasili da je neophodno organizovati sastanak ministara prosvete dveju zemalja u najskorije vreme kako bi se potpisao sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, a njime bi bilo i regulisano pitanje prevoda udžbenika.

Šarčević je objasnio da bi tim sporazumom bilo obuhvaćeno i rešavanje pitanja obrazovanja i srpske zajednice u Albaniji, jer se na taj način čuva i nacionalni identitet, saopštilo je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Šarčević je istakao da je resorno ministarstvo posvećeno unapređivanju kvaliteta obrazovanja nacionalnih manjina koje žive na teritoriji Republike Srbije.

Ministar je naveo da je Srbija jedna od malobrojnih zemalja u Evropi koja obezbeđuje celokupno obrazovanje čak na osam jezika manjina.

On je ukazao i na činjenicu da je Ministarstvo potpisalo sa predstavnicima nacionalnih saveta Sporazum o obezbeđivanju nedostajućih udžbenika na maternjem jeziku u cilju pružanja ravnopravnog pristupa obrazovanju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *