Nezakonit medijski konkurs u Preševu

Zaključeno je takođe da je Opština Preševo dužna da poništi konkurs koji neskriveno favorizuje medije koji informišu na albanskom jeziku i diskriminiše sva druga javna glasila

BUJANOVAC, PREŠEVO, 13. decembar 2016. (izvor Vranjske, Bujanovačke) – Konkurs opštine Preševo za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, raspisan je na protivustavan i nezakonit način – zaključio je u raspravi kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva za kulturu i infromisanje, Koordinacionog tela, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kao i predstavnik Misije OEBS u svojstvu posmatrača.

Zaključeno je takođe da je Opština Preševo dužna da poništi konkurs koji neskriveno favorizuje medije koji informišu na albanskom jeziku i diskriminiše sva druga javna glasila.

Rečeno je takođe da će dva ministarstva, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzeti neophodne mere kako bi se sporna situacija razrešila na zakonom propisan način.

Podsetimo da je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) javno  18. novembra pozvala opštinu Preševo “da poništi konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u 2016. godini jer je direktno suprotan Ustavu i Zakonu o javnom informisanju i medijima Republike Srbije”.

U tom pozivu Koalicija medijskih udruženja konstatuje da, s obzirom na činjenicu da na ovom konkursu mogu da učestvuju samo mediji koji informišu na albanskom jeziku, jasno je da su ostala javna glasila diskriminisana.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja na kraju smatra da je ovo još jedan dokaz da je potrebno zakonski jasno definisati kako se sufinansiraju medijski sadržaji na manjinskim jezicima, zbog značaja manjinskog i višejezičnog informisanja, ali i kako bi se sprečila diskriminacija po bilo kojoj osnovi.

Kako portal „Vranjske“ saznaje, rukovodstvo ove opštine je spremno da svoju ideju realizuje do kraja onako kako su je i zamislili.

Naš izvor kaže da su pripremljeni svi papiri i odluke da se sva planirana sredstva za konkurs, prebace na žiro-račun Radio televizije Preševo.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *