Slučaj Simpen: TDI može da izazove smrt

U obimnoj dokumentaciji na engleskom koja postoji na internetu piše da toluen di izocijanat, koji mrzne na +14 C, ako se udiše može da izazove ozbiljne neželjene posledice po ljudsko zdravlje, a prekomerne koncentracije pare TDI-a čak i smrt

BUJANOVAC, 15. decembar 2016. – Dr Miroslav Vrvić, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu, potvrdio je za portal Vranjske da je, u vezi sa slučajem opasnosti od izlivanja opasne hemikalije toluen di izocijanat (TDI) u fabrici Simpen, tačno da je tačka mržnjenja TDI-a ispod +14 stepeni celzijusa, odnosno da je „za čistu supstancu to 21,8 stepeni“.

– Kako ništa ne znam o konkretnom TDI-u sa kojim rade u Simpenu, bilo bi neprofesionalno da dajem bilo kakve informacije mimo onih koje postoje u obimnim dokumentima o uslovima koje daju renomirani svetski proizvođači.

Ti uslovi bi se morali uporediti sa konkretnim stanjem u fabrici, koje nije poznato, pa se pre toga ne mogu izvoditi ozbiljniji zaključci – naveo je Vrvić.

U obimnoj dokumentaciji na engleskom koja postoji na internetu piše da TDI, ako se udiše, može da izazove ozbiljne neželjene posledice po ljudsko zdravlje, a prekomerne koncentracije pare TDI-a čak i smrt.

Prekomerno izlaganje TDI-u može takođe izazvati ozbiljne iritacije gornjih disajnih puteva i pluća, tečnost u plućima, trajno smanjenje funkcije pluća, neurološke poremećaje, depresije holinesteraze i gastrointestinalne smetnje, piše u studijama na internetu.

Simpo isključio grejanje Simpenu: Opasnost od ekološke katastrofe
Podsećanja radi, krajem novembra Simpo je isključio grejanje Simpenu što može prouzrokovati ekološku katastrofu širih razmera jer Simpen u proizvodnji sunđera koristi naročito opasnu hemikaliju toluen di izocijanat (TDI).

Ona se kristališe, odnosno mrzne na temperaturama nižim od +14 celzijusa.

Zbog toga je neophodno sve vreme obezbediti minimum grejanja jer ako ova hemikalija zamrzne, prilikom njenog ponovnog otapanja, postoji opasnost od pucanja cevi i izlivanja toluen di izocijanata u okolinu.

Ovakav scenario bi mogao da dovede do prave ekološke katastrofe.




One thought on “Slučaj Simpen: TDI može da izazove smrt

  1. Milan

    „Zbog toga je neophodno sve vreme obezbediti minimum grejanja“. Ne. Neophodno je rešiti se opasne supstance. Ko ne može da obezbedi finansiranje i normalno funkcionisanje proizvodnog procesa taj i nije za preduzetništvo. Taj je opasnost za društvo.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *