NA LICU MESTA: Sa Crvenim krstom u Zarbincu i Suharnu (FOTO)

BUJANOVAC, 17.januar 2017. – Zima ne posustaje. Temperatura opet u minusu. Tokom celog dana.

1

U Crvenom krstu Bujanovac žure da preduhitre pogoršanje vremenskih prilika. Namera je da se ugroženom stanovništvu na severu bujanovačke opštine, za četiri porodice u Gornjem Novom Selu, za tri u susednom Suharnu i pet u Zarbincu, urgentno pruži pomoć.

5

Prema najavi sekretara Crvenog krsta Bujanovac Bratislava Lazarevića, preostalo je da se narednih dana  što pre stigne do najugroženijih u susednim selima Čar i Pribovac.

Krećemo! „Uaz“ sada ima lance na prednjim točkovima. gde su ljudi već dvanaest dana u ledenoj  blokadi, dostavi najurgentnija pomoć u hrani i higijenskim sredstvima.

Posle nedavne  posete zavejanim domaćinstavima oko manastira Sv.Prohor Pčinjski, na obroncima planine Kozjak, sada već uigrana ekipa  ponovo hita ka drugom  planinskom području,  iznad  1.200 metara nadmorske visine.

Ponovo smo sa dva terenska vozila. „Tojota“ bujanovačkog Crvenog krsta sa vozačem Damnjanom  Popovićem i suvozačem Goranom Mitićem. Radnik Crvenog krsta Zvonko Stojilković i reporter Bujanovačkih, opet putujemo  sa vatrogascima-spasiocima PS Bujanovac, komandirom Ljubišom Janjićem i njegovim kolegom  Milanom Stoilkovićem.4

Sigurni smo u izdrživost starog „uaza“ i Ljubišinu  vozačku spretnost. I proverenu hrabrost i neumornost oba člana vatrogasno-spasilačkog tima.

Preko Vranja, ispod Pržara i Pljačkovice, penjemo se planinskim putem prema Čestelinu i dalje prema Vlasu…

Bez većih problema savladavamo krivudavu snežnu stazu, oivičenu gustom bukovom šumom, koju u višoj zoni mestimično smenjuju visoke jele.

8

Nakon pređenih 9 kilometara od asfaltnog puta stižemo do nekadašnje, sada ruinirane Čestelinske prodavnice. Na  horizontu levo, u snežnoj belini s naporom  uočavamo  usnule kuće u Novom Selu, a desno šćićurene uz susedno brdo, one u Suharnu.

Iza, u neposrednoj blizini administrativna linija sa Kosovom i Metohijom.  Hladnoća  se uvlači u telo. Dolaze trojica ljudi. Oni će da preuzmu pomoć za svoje komšije u oba sela.

Sefedin Remzi, vlasnik bujanovačkog preduzeća za proizvodnju nameštaja „Miran san“, čije je poreklo iz Zarbinca, došao je da pomogne ljudima u Novom Selu.

Sa njim su njegovi  ujaci Ramadani. Vele, da će im donekle značiti dopremljena pomoć.

-Najvažnije je što su nas se setili – kažu ovi gorštaci, kojima je u rešavanju zimskih neprilika pomogao sestrić Sefedin.

2

-Pre dva dana sam iz Bujanovca doterao svoj buldožer kako bih posle dvanaest dana neprohodnosti, očistio 1,9 kilometara puta prema Novom Selu. Dovde čisti Vojska Srbije, a ja odavde pa do tamo – pokazuje rukom Sefedin prema seoskim kućama, uz obećanje da će njegov buldožer tu ostati sve dok bude potrebno, do kraja zime.

Nakon primopredaje humanitarne pomoći Crvenog krsta krenuli smo prema bazi VS  „Debela glava“.

No, ni „tojota“ više nije mogla bez lanaca na zadnjim točkovima.

7

Zahvaljujući gostoprimstvu vojnika u bazi, okrepili smo se toplim čajem. Ekipa je predstavnicima Zarbinca uručila pomoć za pet najugroženijih porodica ovog sela. Ukupno, 12 porodica u sva tri sela, odnosno 57 stanovnika snegom i ledom okovanog krajnjeg severa bujanovačke opštine.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *