Na licu mesta: Pomoć CK stigla i u Čar i Pribovac

BUJANOVAC, 20. januar 2017. – Među najugroženijim  stanovništvom, snegom i ledom okovanog  najsevernijeg dela bujanovačke opštine, su članovi tri porodice u jednoj mahali Zarbinca, četiri porodice u Pribovcu, sedam u selu Čar i pet u Brezničkom Muhadžiriju.

11

To je najkraći raport koji nam, na osnovu informacija iz Opštinskog  Štaba za vanredne situacije,  prenosi  Bratislav Lazarević, sekretar Crvenog krsta Bujanovac, pre početka  treće akcije uručivanja inteventne pomoći  snegom zavejanim domaćinstvima u rubnim planinskim područjima bujanovačke opštine.

U ovom delikatnom, odvažnm i nadasve humanom poslu, radnicima Crvenog krsta pomažu vatrogasci-spasioci   Policijske stanice Bujanovac.

Radnik Crvenog krsta Zvonko Stojilković i reporter „Bujanovačkih“, ponovo putuju vatrogasnim „uazom“, za čijim upravljačem se, već treći put zaredom, nalazi komandir Ljubiša Janjić.

Na mestu suvozača, sada je njegov mladi kolega, vatrogasac-spasilac Miodrag Mitković.

14

U „tojoti“ Crvenog krsta, skoro standardni dvojac  u ovakvim prilikama, Damnjan Popović, vozač i Goran Mitić, suvozač, obojica zaposleni  u ovoj humanitarnoj organizaciji.

Prolazimo kroz Veliki Trnovac, a potom skrećemo desno prema Breznici.

Tanki sloj jutarnjeg snega pokrio poledicu na asfaltnom kolovozu krivudavog puta. Ljubiša zadovoljno konstatuje da će biti lakše nego u prethodnim akcijama.

Kaže da lanci neće  biti potrebni. Procena je bila ispravna. Ubrzo smo stigli u Donju Breznicu. Nakon dva pređena kilometra obresmo se i Gornjoj Breznici.

16

-Sada smo 15 kilometara od Bujanovca. Ubrzo ćemo biti u Muhovcu – sa olakšanjem priča Ljubiša, ne smanjujući stepen opreza na zaleđenom asfaltu.

Na ulazu u Muhovac, prema skretnici za obližnji Breznički Muhadžiri, čeka nas grupa žitelja ovog sela, koje sa susednim Čarom i Ravnim Bučjem, pripada Mesnoj zajednici Muhovac.

Sa njima je i predsednik ove MZ Dževad Asani. Preuzimaju prehrambene namirnice i higijenska sredstva za pet najugroženijih porodica u B. Muhadžiriju.

Malo napred, kod seoske ambulante, duga grupa ljudi. Oni su iz Čara. Uzimaju pakete Crvenog krsta za sedam porodica. Na ova dva „punkta“ podeljena  je urgentna humanitarna pomoć za ukupno 75 žitelja Čara i B. Muhadžirija.

12

Ostatak hrane i sanitarija namenjen je za 15 stanovnika Zarbinca i 14 susednog Pribovca. Primopredaja je izvršena ispred zgrade zarbinske osnovne škole.

Uz pozdrav se rastajemo sa predstavnicima ova dva sela. A potom, nazad u Bujanovac.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *