ZAHARIJEV: Otvaranje graničnog prelaza „Ribarci“ za tranzit robe je najvažnija vest za naše građane

Koristim priliku da se zahvalim premijeru Vučiću i Vladi Srbije na iznalaženju pozitivnog rešenja našeg zahteva i za ispunjenje datog obećanja – kaže Zaharijev

BUJANOVAC, BOSILEGRAD, 24. januar 2017. – Otvaranje graničnog prelaza „Ribarci“ za tranzit robe je najvažnija vest za građane naše opštine – izjavio je za Bujanovačke predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zahariiev.

Svečano otvaranje prelaza za tranzit robe najavljeno je za sredu a Zaharijev je dodao da je to dugogodišnja želja i obećanje opštinske vlasti, koja je uvek težila da Bosilegrad postane istinska raskrsnica za slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala.

– Godinama unazad smo nastojali da ispunimo zakonske uslove da se na graničnom prelazu „Ribarci“ vrši i carinska kontrola robe. Želim da istaknem da sam još pre desetak godina, kada sam bio narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, na osnovu zahteva od strane opštine i ugovora sa tadašnjim predsednika Upravnog odbora „Putevi Srbije“ Zoranom Pešovićem, uspeo da obezbedim troslojno asfaltiranje regionalnog puta od Bosilegrada do graničnog prelaza „Ribarci“, kao i izradu trotoara i ivičnjaka od grada do sela Rajčilovci – podseća Zaharijev.

ribarci

Vrednost ovog projekta je iznosila 1,2 miliona evra.

– Na osnovu zahteva iz opštine i razgovora sa nadležnim državnim institucijama, uspeli smo da postavimo betonske bandere duž regionalnog puta od grada do graničnog prelaza i da instaliramo kabl za digitalne signale, a nabavili smo i novu digitalnu telefoonsku centralu u pošti, od koje je jedan krak razveden do graničnog prelaza „Ribraci“.

Uz podršku Republičke uprave carina, granični prelaz smo opremili najsavremenijom računarskom tehnikom, a ujedno smo postigli i dogovor, da se vaga za kamione u dvorištu bivše fabrike „Zdravlje“ iz Leskovca koristi za merenje robe,koja će biti transportovana preko prelaza „Ribarci“.

Na kraju je u Bosilegrad došla delagacija iz Uprave carina iz Beograda sa kojom smo potpisali zapisnik ostvorenim uslovima za otvaranje graničnog prelaza za transport robe. Međutim, kada je sve bilo završeno, u to vreme je došlo do promene vlasti na republičkom nivou, a nažalost, nova Vlada nije pokazala razumevanje za otvaranje prelaza za robni promet –  kaže Zaharijev.

On se, dodaje, zbog toga lično obratio premijeru Vučiću:

– Otvaranje GP „Ribarci“ za carinjenje robe smo zatražili i lično od premijera Aleksandra Vučića prilikom našeg susret tokom jeseni u Nišu, gde je Vlada boravila nedelju dana. Koristim priliku da se zahvalim premijeru Vučiću i Vladi Srbije na iznalaženju pozitivnog rešenja našeg zahteva i za ispunjenje datog obećanja – kaže Zaharijev.

To će, prema njegovim rečima, omogućiti razvoj privrede u opštini, kao i nove investitore, a sa nekima od njih već su napravljeni kontakte.

-Bugarska kompanija „Kalinel“, rudnik „Bosil metal“ i lokalne firme u budućnosti će moći da uvoze sirovine i da izvoze gotove proizvode preko prelaza „Ribarci“- rekao je on i kao domaćin na otvaranje prelaza pozvao sve privrednike iz Bosilegrada, kao i potencijalne investitore.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *