Kamberi sa ekspertima EU: Integracije su ključni problem

BUJANOVAC, 27. februar 2017. (izvor Vranjske info)- Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, jedini je Albanac sa kojim su razgovarali eksperti Evropske unije koji nadgledaju situaciju u Srbiji u vezi sa Poglavljem 23 – piše portal Vranjske info.

Potpredsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) kaže da je poziv dobio od Ekspertske grupe koja nadgleda ispunjavanje kriterijuma Srbije na njenom putu ka EU.

Dodaje da je u dvočasovnom razgovoru članove grupe upoznao sa načelnim položajem Albanaca u Srbiji, problemima u obrazovanju, ostvarivanju kolektivnih prava, integraciju Albanaca u institucije sistema i drugim pitanjima koja su zagarantovana domaćim zakonodavstvom i konvencijama Evropske unije i Saveta Evrope.

-Rekao sam im da je za Albance u Srbiji najvažnije pitanje adekvatna participacija u javnim službama i državnim organima, jer je to pitanje zagarantovano i okvirnom Konvencijom o zaštitu prava i sloboda nacionalnih manjina“, ističe Kamberi.

Kaže da je ovo pitanje pred evropske eksperte stavio u prvi plan, jer je u Srbiji stvorena praksa da se odugovlači sa primenom standarda i pozitivnih rešenja u ovoj oblasti.

-Naravno da sam iskoristio ovu priliku da podsetim naš Plan od sedam tačaka koji je Vlada Republike Srbije usvojila još 4. juna 2013. godine, a po kome do sada bukvalno nije ništa urađeno“, podseća Kamberi.

Na pitanje novinara kako su na te stavove reagovali članovi rupe, Kamberi podseća da to nisu političari, već eksperti, dakle ljudi koji ništa ne pitaju, koji ne komentarišu, već samo beleže zapažanja, a potom svoje stavove prosleđuju telima EU.

Podsetimo da je Pregovaračko oglavlje 23 – pravosuđe i osnovna prava otvoreno 18. jula prošle godine u Briselu na Trećoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *