Predsednik Albanije sa predstavnicima Srba, kraj programa u restoranu Breta

BUJANOVAC, 7. mart 2017. (foto Vranjske Info) – Neki munut pre 14:00 predsednik Nišani je primio srpsku delegaciju u kojoj su bili dr Stojanča Arsić, zamenik predsednika opštine i Boban Pavlović, predsednik opštinskog odbora SDS – javio je portal Info Vranjske.

Za desetak minuta koliko su razgovarali dr Arsić je rekao predsedniku Albanije da su Srbi i Albanci na jugu Srbije sudbinski vezani jedni za druge i da im je to mesto namenila istorija.

 

Između više mogućnosti kako da živimo i radimo mi sbbbbbbmo odlučili da Srbi i Albanci ovde zajedno grade mostove saradnje i zajedno učestvuju u svim onim akcijama koje doprinose većem kvalitetu života na jugu Srbije, rekao je dr Stojanča. Predsednik Nišani se na tome zahvalio i poželeo da se takav suživot nastavi na zadovoljstvo svih etičkih zajednica koje žive na jugu Srbije.

Predsednik Albanije sastao se sa Zoranom Stankovićem, predsednikom Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, i sa njim se zadržao u desetominutnom razgovoru.

Predsednik Stanković je visokog gosta obavestio o funkcijama koje na jugu Srbije obavlja ovo telo Vlade Republike Srbije. On je posebno istakao nameru Koordinacionog tela da se na jugu Srbije ulaganjem u privredne kapacitete otvori što više radnih mesta jer je to ključ za ukupan bolji život Srba i Albanaca na jugu Srbije.

bbbb

Predsednik Nišani se zahvalio na tim informacijama i podržao akcije i inicijative koje predsednik Stanković i Koordinaciono telo preduzimaju u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa. Više podataka iz ovog razgovora predsednik Stanković je obećao da će preneti predstavnicima medija pri kraju posete gosta iz Albanije.

Umesto planiranih 5 do 10 min predsednik Albanije Bujar Nišani i njegovi domaćini Šaip Kamberi i Jonuz Musliju zadržali su se sa novinarima punih polasata. Iz obraćanja predsednika Albanije ističemo činjenicu na kojoj je on insistirao a to je proširenje privredne i svake druge saradnje između Srbije i Albanije koju su dogovorile dve vlade odnosno dva premijera prilikom poslednjeg susreta.

Što se tiče očekivanog pitanja o položaju Albanaca na jugu Srbije Nišani je takođe rekao da se i to pitanje mora rešavati na osnovu obostranih dogovora i obećao pomoć Bujanovu, Preševu i Medveđi na ekonomskom, kulturnom, prosvetnom i svakom drugom planu. Posle konferencije predsednik Nišani i njegovi domaćini posetili su Veliki Trnovac i tamošnju školu „Muharem Kadriju“.

stoj

Za nekoliko stotina učenika i nastavnika OŠ „Muharem Kadriju“ u Trnovcu i za stanovnike Trnovca danas je bio izuzetno svečan i prazničan dan. Ovom najvećem albanskom selu u Srbiji danas ke gost bio predsednik Albanije Bujar Nišani. Visoke goste iz Albanije kulturno-zabavnim programom pozdravili su učenici škole, dobrodošlicu visokom gostu iz Albanije poželeo je direktor škole Bajram Salihi.

Gosti su nastavili put ka luksuznom restoranu Breta koji se nalazi na putu između Trnovca i Bujanovca. Tu je Bujar Nišani pozdraviti učesnike programa koji se priređuje u čast 7. marta – Dana učitelja Albanije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *