Izbori: Glasalo samo nekoliko Albanaca

BUJANOVAC, 2. april 2017. – Glasanje na svih 56 biračkih mesta u opštini Bujanovac u prethodna tri i po sata protiče bez problema, ističu u Radnom telu RIK za bujanovačku opštinu.

– Izlaznost u jutranjim satima je slaba. Preciznijih podataka o broju glasalih birača trenutno nemamo. Prema dobijenim informacijama, na birališta izlaze i građani albanske nacionalne zajednice. Za sada je reč samo o nekolicini njih koji su glasali – kaže Ivica Stošić, član Radnog tela RIK.

IMG_5504

Stošić

Punoletni građani Srbije će svoje biračko pravo moći da ostvare do 20 časova, na ukupno 8.396 biračkih mesta, od kojih je 56 na području bujanovačke opštine.

Od ukupno 6.724.949 birača, upisanih u jedinstveni birački spisak, u opštini Bujanovac je upisano 42.090 građana.

Iz Republičke izborne komisije (RIK) podsećaju da birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto ponese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu, na čijem je obrascu naveden jedinstveni matični broj građana.

Birači kojima je istekla lična karta moći će da glasaju pod uslovom da biračkom odboru, uz nju, prilože i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte.

Birači koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica, mogu da glasaju ukoliko do 11 časova na dan izbora o tome obaveste birački odbor.

RIK ukazuje i na to da birači sa invaliditetom mogu da na biračko mesto dođu uz pomoć psa vodiča, kao i da umesto ličnog potpisivanja, koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *