Bujanovački Romi obeležili svoj dan

BUJANOVAC, 8. april 2017. Na okruglom stolu „Romi i lokalna zajednica“, održanom danas u Bujanovcu, povodom Svetskog dana Roma, Kenan Rašitović, potpredsednik Ujedinjene partije Roma(UPR) i odbornik u SO Bujanovac, ukazao je na neophodnost socio-ekonomskog uključivanja romske nacionalne zajednice na lokalnom i republičkom nivou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Zvanično u Srbiji ima 187.000 Roma, a naše procene kažu da nas je blizu 300.000. Uključeni smo u državne organe tek 0,01 do 0,02 odsto. Primera radi, u Opštinskoj upravi, od 148 zaposlenih, romskih predstavnika je troje, u „Komunalcu“ ih ima 16, u Domu zdravlja Bujanovac radi samo dvoje Roma, u OŠ „B. Radičević“, koju pohađa 720 učenika romske nacionalne zajednice, zaposleno je 4 Roma, u bujanovačkom Domu kulture, među 20 radnika, Roma je dvoje, a u Centru za socijalni rad, od 20 zaposlenih radi samo jedan Rom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bez i jednog romskog predstavnika su Turistička organizacija Buajnovac, Biblioteka, Srednja škola, Pravosuđe i Uprava carina – naglasio je Rašitović, uz napomenu da je za napredak u socio ekonomskom uključivanju Roma u društvenu zajednicu neophodna izrada lokalnog akcionog plana.

O tome je govorio dr Goran Bašić, ekspert za pitanja nacionalnih manjina, koji je preuzeo obavezu za izradu pomenutog dokumenta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

On je istakao važnost donošenja akcionog plana od strane lokalnih samouprava, kako bi se stvorili uslovi za konkurisanje za finansijska sredstva međunarodnih fondova, jer, kako je rekao, država i lokalne samouprave nemaju dovoljno novca da preduzmu mere integracije Roma.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi izrazio je nadu da će bit nastavljena dosadašnja dobra saradnja lokalne samouprave i političkih predstavnika romske nacionalne zajednice.

– Sve što vi dogovorite sa vašim političkim predstavnicima lokalna samouprava će i uraditi. Nastojaćemo da u ovom mandatu radimo ono što vi smatrate da je najbolje.

Nakon prve faze asfaltiranja ulice Miroslav Nojković Cale, obavljene prošle godine, u 2017. smo obezbedili novac za nastavak rada u drugoj fazi. Nadam se da ćemo preko međunarodnih fondova, obezbediti dodatna sredstva. Verujem da će i naša dva poslanika Nenad Mitrović i Fatmir Hasani preneti na viši nivo vaše zahteve i potrebe – rekao je Kamberi.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Nenad Mitrović je podsetio da se nacionalni i kulturni identitet Roma može sačuvati samo kroz sistem obrazovanja.

– S obzirom da je država omogućila da u Bujanovcu imamo visokoškolsku obrazovnu ustanovu, molim vas da kroz školski sistem gradite sebe i osposobite za složenije poslove. Samo na taj način možete se integrisati u društvo. Srpska napredna stranka će vam u lokalu, iako smo opozicija, pružati podršku i zastupati vaše interese i zahteve. I kao poslanik ću to činiti – obećao je Mitrović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Početak rada okruglog stola pripao je himni svih Roma „Đelem, đelem“, koju su izvele učenice bujanovačke OŠ „B.Radičević“.

Predsednik UPR i član Opštinskog veća Amet Arifi je podsetio prisutne da je ova pesma određena za himnu na Prvom svetskom kongresu Roma 1971. godine. Romi su tada, osim himne, dobili i zastavu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *