Bujanovac nezaštićen od grada, u funkciji samo trećina protivgradnih stanica

BUJANOVAC, 21. april 2017. (foto YouTube ilustracija)– Od ukupno 12 protivgradnih stanica  na teritoriji opštine Bujanovac u funkciji su samo četiri. Ukoliko bude potrebe za dejstvovanje protiv gradonosnih oblaka poljoprivrednici mogu da se nadaju samo u efikasnost raketa sa protivgradnih stanica instalisanih  u selima Spančevac, Ljiljance, Jastrebac i Brnjare.

Preostale, koje se nalaze u tzv. zoni vazdušne bezbednosti prema administrativnoj liniji prema Kosovu i Metohiji, nisu aktivirane od uvođenja zabrane vazdušnih letova iznad pomenutog područja.

Iz Štaba za vanredne situacije opštine Bujanovac očekuju da će lokalna samouprava obezbediti neophodna sredstva za kupovinu protivgradnih raketa, kao što su to uradile  neke opštine i gradovi na jugu Srbije, navedeno je u izveštaju o prošlogodišnjem radu ovog štaba, kojeg je usvojio lokalni parlament.

-U planu je opremanje i stavljanje u protivgradnu funkciju stanica u Lopardincu, Rakovcu i Samoljici. Imajući u vidu da je objavljeno ukidanje zabrane letova, Štab je uputio dopise  Radarskom centru Kukavica,  Ministarstvu odbrane, RHMZ i Okružnom štabu  za vanredne situacije Vranje, kako bi i preostalih  osam protivgradnih stanica postalo funkcionalno.

Najpre treba da se izvrši procena stanja ispravnosti. Međutim, još nismo dobili izveštaj RHMZ, u čijoj su nadležnosti ove stanice, koje ne rade više od 17 godina – kaže Vesna Jovanović, samostalni savetnik zaštite i spasavanja u Štabu za vanredne situacije opštine Bujanovac.

Protivgradni strelci na teritoriji bujanovačke opštine  dejstvovali  su samo dva dana tokom 2016. godine, kada je ispaljeno osam raketa, što je, kako je konstatovano u izveštaju Štaba, ispod proseka u odnosu na prethodne godine. Štete od grada na poljoprivrednim kulturama, strelci nisu prijavili  ni u jednom slučaju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *