Učestali požari na području opštine Bujanovac

BUJANOVAC, 29. april 2017. (Foto ilustracija) Nekontrolisano paljenje vatre i učestali požari na teritoriji opštine Bujanovac ukazuju na neophodno povećanje opreza i preduzimanje preventivnih mera.

Alarm za zabrinutost uključen je već na samom početku 2017. godine.

U prvom tromesečju ove godine, kako saznaju „Bujanovačke“, na području opštine desilo se šezdesetak požara, srećom manjeg intenziteta i bez ljudskih žrtava, ali sa materijalnom štetom.

Samo u prošlom mesecu Vatrogasno-spasilačka jedinica PS Bujanovac intervenisala je 42 puta, od čega je 40 požara bilo na otvorenom prostoru, što je petostruko više nego u prva dva ovogodišnja meseca.

Poređenja radi, tokom 2016. godine, vatrogasci su, prema podacima Štaba za vanredne situacije opštine Bujanovac, intervenisali ukupno 83 puta.

Idući u susret prvomajski praznicima, kada se tradicionalno boravi u prirodi i priprema jelo, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije apelovalo je na izletnike da ne pale vatru na otvorenom prostoru, ukoliko ta mesta nisu za to predviđena i obezbeđena.

Kako bi se predupredio eventualni nastanak šumskih požara, građani se upozoravaju na to da ne vrše nekontrolisano paljenje vatre pri izvođenju poljoprivrednih i drugih radova u blizini šume, a da ukoliko uoče požar o tome odmah obaveste Sektor za vanredne situacije, odnosno najbližu šumsku upravu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *