Crveni krst, Komesarijat za izbeglice i migranti čistili Trnovačku reku

BUJANOVAC, 13. maj 2017.- „Budi human-sačuvaj prirodu“, moto je ekološke akcije čišćenja tri kilometra priobalja Trnovačke reke koju je danas realizovao Crveni krst Bujanovac u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije i Ekološkim društvom Bujanovac.

Od oko sedamdeset učesnika ovog zajedničkog poduhvata više od polovine činili su migranti iz Sirije, Iraka i Pakistana, koji su privremeno smešteni u migrantskom prihvatnom centru u Bujanovcu.

Jedan od njih je Sirijac, Muhamed Omar. Veli da je ovo način da migranti pomognu gradu u kome se nalaze od prošle jeseni.

– Želimo da na ovaj način uzvratimo gradu koji nas je primio i pružio nam utočište. Meni je ovde dobro i osećam se bezbedno u odnosu na Siriju koju sam morao da napustim. Tamo nije ostalo ništa jer je sve srušeno. Nema prirode, nema života – izjavio je Omar na mostu preko Trnovačke reke, na putu koji vodi prema selu Lopardince, odakle je počela današnja akcija.

Gomile čvrstog odpada, nemarno odloženog pored ovog vodotoka, osim migranata, uklanjali su i volonteri bujanovačkog Crvenog krsta.

Anđela Dukadinović ne krije zadovoljstvo što je član ove šarolike akcijaške ekipe.
– Okupili smo se da bi, bar za ovaj sat vremena, uradili nešto što bi, da to nismo učinili, buduće generacije, možda, koštalo vek života – kaže Anđela.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muhamed Omar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po rečima Bratislava Lazarevića, sekretara bujanovačkog Crvenog krsta, zajednička akcija je doprinos u očuvanju čovekove okoline.

– Izuzetno nam je drago da učestvujemo u jednoj ovakvoj akciji, zajedno sa migrantima koji, na ovaj način, žele da iskažu zahvalnost lokalnoj zajednici za sve što je za njih učinila. Danas smo svima pokazali da možemo da budemo bolji. Zajadno sa migrantima smo uspeli da spojimo različitosti i da sredinu u kojoj živimo učinimo boljom, čistijom i lepšom za život- istakao je Lazarević.

Akcija čišćenja priobalja Trnovačke reke završni je sadržaj tradicionalne Nedelje Crvenog krsta u opštini Bujanovac, koja se obeležava od 8. do 15. maja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *