Obeležen vek Ristovačkog stradanja

BUJANOVAC, RISTOVAC, 19. maj 2017. (foto InfoVranjske)- Povodom obeležavanja stogodišnjice Ristovačkog stradanja, održan je parastos i položeni venci ispred spomenika palim ratnicima i rodoljubima od 1912. do 1918. godine u selu Ristovac.

Predsednik Skupštine Grada Vranja Dejan Tričković, rekao je ovom prigodom da su Topličkim ustankom započete borbe za oslobođenje velikog dela južne Srbije, te da je „prolazak čete Koste Pećanca kroz Ristovac poslužio Bugarima kao izgovor da spale kuće u ovom mestu i da na svirep način ubiju njegove žitelje“.

„Danas obeležavamo stogodišnjicu Ristovačke tragedije i odajemo počast nedužnim meštanima koji su stradali od okupatora. Uprkos tome, srpska država nije iščezla. Žrtve koje je podneo srpski narod u ovoj borbi protiv snažne politike denacionalizacije zaslužuju sećanje. Ne smemo da dopustimo da se ovakva vremena vrate, jer istorija koja se ponavlja sve više košta“, dodao je Tričković.

Boža Janjić, predsednik okružnog odbora Udruženja potomaka, istakao je da se „sa dubokim poštovanjem sećamo na tragično stradale pretke, koji su podneli veliku žrtvu za našu slobodu“.

Vence i cveće su položili gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant 4. brigade Kopnene vojske Srbije pukovnik Slobodan Stopa, delegacije Udruženja potomaka ratnika, SUBNOR-a, mesne zajednice Ristovac i porodica stradalih.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *