Škola Sveti Sava uvodi dualno obrazovanje

BUJANOVAC, 30.maj 2917. – U prvi razred Stručne škole „Sveti Sava“ u Bujanovcu, školske 2017./18. godine moći će da se upiše ukupno 150 svršenih osnovaca.

Za razliku od prehodnih godina sada neće biti upisa učenika za zanimanje komercijaliste.

Međutim, ova škola će, u okviru dualnog obrazovanja, prvi put upisati po 15 đaka koji će se školovati  za zavarivača i mašinbravara.

Pomenuta  zanimanja su tražena na tržištu rada i dobro su plaćena, pa bi za njih, prema očekivanju direktorke Biserke  Jović, trebalo da bude posla nakon školovanja.

bisa

Ukupno upisujemo 150 đaka: Jović

-Sa bujanovačkim „Megalom“, vranjskim „Alfa-plamom“, Preduzećem za puteve i „BIDA“ iz Vranja potpisali smo ugovore kojim je dogovoreno da naši učenici, budući zavarivači i mašinbravari, u ovim preduzećima, tokom školovanja, obavljaju stručnu praksu.

Đaci će imati svoje mentore koji će pratiti njihovo  osposobljavanje i celokupan rad, na osnovu čega će, ukoliko budu zadovoljili, odmah po  završetku  mature, biti zaposleni u pomenutim firmama – kaže direktorka bujanovačke SŠ „S.Sava“.

Konkursom za upis učenika u prvi razred za iduću školsku godinu  u ovoj školi je, pored kombinovanog odeljenja koji će se školovati dualno, predviđen  upis po 30 budućih finansijskih administratora, mašinskih tehničara motornih vozila i medicinskih sestara-vaspitača.

Uz to, jedno kombinovano odeljenje rezervisano je za 15 đaka u zanimanju kuvar i isto toliko za poslastičara.

Međutim, u SŠ „S.Sava“ su očekivali da će dobiti odobrenje resornog ministarstva za ponovnim upisom učenika zainteresovanih za zanimanje ekonomski tehničar, koje je, podseća direktorka, ukinuto pre dve godine.

-Pokušavamo da utičemo na Ministarstvo da nam dozvoli dopunu konkursa očekivanim upisom budućih tehničara, za kojim vlada veliko interesovanje – naglašava direktorka Jović.

U osnovnim školama na teritoriji opštine Bujanovac, u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku, prema nezvaničnim procenama, osmi razred završava gotovo 170 učenika.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *